Potem, ko je britanska premierka Theresa May ruske oblasti obtožila, da stojijo v ozadju zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke, so danes britanske oblasti napovedale, da bodo izgnale 23 ruskih diplomatov. Pogovor s Tomažem Gerdenom.

Britanske oblasti bodo izgnale 23 ruskih diplomatov

Potem ko je britanska premierka Theresa May ruske oblasti obtožila, da so odgovorne za zastrupitev nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke, so danes britanske oblasti napovedale, da bodo izgnale 23 ruskih diplomatov. Ruske oblasti so namreč zavrnile britanske zahteve po razjasnitvi primera in trdijo, da nimajo nič s tem. O tem bo danes razpravljal tudi Varnostni svet OZN.

Sergej Skripal je bil, tako kažejo ugotovitve britanske preiskave, zastrupljen z živčnim strupom novičok. 83-letni nekdanji ruski državljan, ki od leta 1995 živi v ZDA, Vil Mirzajanov, trdi, da je sodeloval pri razvoju tega strupa in da je ta samo v lasti Rusije. Posledice zastrupitve Sergeja Skripala in njegove hčerke pa spominjajo na smrt Aleksandra Litvinenka, agenta ruske varnostne službe FSB, ki je leta 2006 umrl v Londonu po zastrupitvi s polonijem. Tudi takrat so britanske oblasti za ta umor obtožile Rusijo, kar je zelo poslabšalo odnose med državama.

Alenka Terlep, Tomaž Gerden