Med projekti, ki v Mariboru že leta čakajo na uresničitev, je tudi zagotovitev primernih prostorov za povsem dotrajano osrednjo enoto Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu. Ekipa zdajšnjega župana Andreja Fištravca išče rešitev že praktično cel mandat, a neuspešno. Kako resno je stanje, kako je velika dotrajanost prostorov, pa je zdaj vsem jasno, potem ko je nedavno v stranišču knjižnice s stropa odpadel omet. K sreči takrat tam ni bilo nikogar. Na mariborski občini zagotavljajo, da bodo za Rotovško knjižnico v kratkem predstavili rešitev. Podrobneje v prispevku Nataše Rižnar.

Kako resno je stanje dotrajanih prostorov, je postalo jasno, ko je v stranišču s stropa odpadel omet

Mariborska knjižnica – druga največja splošna knjižnica v Sloveniji – se že dalj časa spopada s prostorsko stisko svoje osrednje enote, knjižnice na Rotovškem trgu. Stanje v objektu je obupno tudi sicer, saj imajo težave s kanalizacijo, vodovodom in električno napeljavo, je razložila namestnica direktorice Mariborske knjižnice Slava Rampih. Ogrožena je varnost zaposlenih in obiskovalcev, mariborska občina pa v občinskem proračunu ves čas namenja sredstva le za najnujnejše vzdrževanje.

Lahko rečem, da v zadnjih tridesetih letih ni bilo nobenega korenitega investicijskega posega v to stavbo. Sanitarije so za 15., ne pa za 21. stoletje. Pred dvema letoma smo imeli izredno kritično situacijo, ko je iskrila električna inštalacija. Lahko bi se zgodil požar, kar bi bila za nas grozljiva škoda.

Vodstvo ta hip razmišlja o zaprtju knjižnice, saj zaposlenim in obiskovalcem ne more več zagotoviti varnosti. Na mariborsko občino so poslali dopis, v katerem so pristojne pozvali k takojšnjemu ukrepanju. Pristojne službe so si prostore ogledale, pogodbeni izvajalec je prejšnjo sredo že začel opravljati nujna vzdrževalna dela. V ponedeljek je namreč v sanitarijah s stropa odpadel omet – to se je zgodilo zaradi počene vodovodne cevi v praznem stanovanju nad njimi. Direktor mestne uprave Simon Štrancar zagotavlja, da bodo rešitev dorekli v naslednjih dneh.

Imamo sestanke, na katerih bomo našli dogovor, ki bo ustrezen za rešitev knjižnične problematike, po drugi strani pa bo tudi sprejemljiv za občane, se pravi za proračun.

Že konec tega meseca naj bi svetniki omenjeno točko obravnavali na redni seji. V knjižnici so do povedanega skeptični, saj župan Andrej Fištravec rešitev za Rotovško knjižnico neuspešno išče že ves mandat.

Prvi