Hranilna vrednost pretlačenega paradižnika je zaradi minimalne obdelave razmeroma visoka

Poznate razliko med paradižnikovo mezgo in pretlačenim paradižnikom, ki ga poznamo tudi pod kulinaričnim imenom “passata”? Če je mezga pogosto paradižnikov koncentrat ali pa vsebuje različne dodatke, je tisti pretlačeni zgolj in samo surov pasiran paradižnik, vsestransko uporaben za pripravo omak, juh in drugih jedi. Kaj je “passata”, kako jo pripravijo in kakšna je hranilna vrednost tega živila? Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili tržno raziskavo dvanajstih vzorcev pretlačenih paradižnikov, ki jih je mogoče najti na trgu. Pregledali so tudi cene in preverili, katere dodatke proizvajalci dodajajo.

 

Pravi pretlačeni paradižnik je brez nepotrebnih dodatkov. Vsebuje lahko le paradižnik, sol in v nekaterih primerih citronsko kislino za uravnavanje kislosti. To dodajajo zaradi stabilnosti izdelka, vendar je ob pravilni predelavi povsem nepotrebna. 

Peter Močnik