Razredčena ocetna kislina cenejša, a hkrati slaba alternativa pravemu kisu

Jabolčni kis so uporabljali že Egipčani kot živilo, konzervans ali pomoč pri različnih obolenjih. Kis je dandanes druga najpomembnejša začimba, takoj za soljo. Redno uživanje kisa dodaja telesu dovolj snovi za razstrupljanje in večanje odpornosti. Vendar ali je res vsak kis kis? Da, če je edini kriterij izbire kiselkast okus. Za začetek je dobro vedeti, da lahko v trgovinah kupimo kakovosten kis ali pa zgolj razredčeno ocetno kislino. Pri slednji bo edini učinek kisla solata, prikrajšani pa bomo za gurmanski užitek, prav tako lahko pozabimo na vse druge pozitivne in blagodejne učinke, ki jih imajo kisi rastlinskega izvora. V rubriki »Veste, kaj jeste?« bomo tokrat potegnili ločnico med pravim kisom in razredčeno ocetno kislino, ki jo na trgovskih policah ponujajo pod privlačnimi komercialnimi imeni.

Bojan Leskovec