Treking po Himalaji kot izpolnitev dolgoletnih sanj

Uresničevanje sanj, Pet do petdeset nasvetov za uresničevanje sanj, Uresničevanje sanj s profiliranjem, meditacijo ali čim podobnim.  To je le nekaj naslovov knjig in poimenovanj seans ali terapij za uresničevanje sanj. Zdi se, da je teh ponudb danes več kot uresničenih sanj. Vsak človek jih ima – sanje kot take in sanje, ki se mu zdijo neuresničljive ali težko uresničljive pa jih ohranja, ker so mu vodilo, ki ga žene naprej. Na uresničevanje sanj je mogoče gledati v metafizičnem ali pa čisto konkretnem smislu.

Jurij Popov je obiskal tri Korošce, Ireno, Simono in Mateja, ki so si lani uresničili svoje dolgoletne sanje, te pa so takoj, ko so bile uresničene, rodile nove. Vsi trije so ljubitelji pohodništva komaj nekaj let, in vsi trije so spoznali, da jim vsak dosežen vrh zbudi željo po še višjem. Vlečejo jih vedno nova še neobiskana prostranstva. Niso plezalci oziroma alpinisti, so pohodniki, sami si rečejo ljubitelji gora. Vsi so zaposleni, pa ne v pohodništvu.

Torej so hribolazci oziroma gorniki, kot smo jim rekli nekoč, zaradi ljubezni do tega početja. Slovenija ima približno 340 vrhov višjih od dva tisoč metrov, naši sogovorniki so jih veliko že obiskali, seveda ne vseh, veliko pa že, saj jih redno obiskujejo. Ti so jim dostopni, čisto blizu so, želja po več, pa je tlela in jih je lani pripeljala na skupno pot. Čarobna beseda je bila Himalaja. Irena si je ob svoji petdesetletnici zaželela obiskati to gorstvo, in ko je doma dobila podporo za idejo, je prek facebooka vprašala, ali bi takšna avantura zanimala še koga. Simona in Matej sta se odzvala v nekaj minutah, dogovorili so se za prvi zmenek in priprave so se začele.

Zbiranje informacij, izbira ciljev, varčevanje, nabiranje kondicije in sanjarjenje. Sanje so iz dneva v dan dobivale vse stvarnejšo podobo. Dvomov, ali se bodo uresničile ali ne, je bilo tistega dne, ko so se zbrali na brniškem letališču in se usedli v letalo na poletu v Nepal, v Katmandu. Temu so sledile dogodivščine, ki so jih vodile iz Katmanduja v Namče Bazar, Khunjung, Mong La, Dole in podobna težje izgovorljiva imena krajev, vasi in hribov, vedno dlje in vedno višje. Kako so sanje postajale resničnost in rodile nove, kako so himalajski svet doživljali in kaj vse se jim je na tej poti zgodilo, o tem pripovedujejo v oddaji Nedeljska reportaža. Vabljeni k poslušanju.

Jurij Popov