Pozivi deželnega svetnika Igorja Gabrovca k spoštovanju slovenske kulture

»Očiščenje in pomlajenje?« Tako so se spraševali rojaki iz Furlanije Julijske krajine v Trstu na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila tokrat v znamenju Ivana Cankarja. Slavnostni govornik Igor Gabrovec, podpredsednik deželnega sveta FJK, se je med drugim zavzel za strpnost in sožitje, za dostojanstvo slovenske besede v javnem življenju, inštitucijah, šolstvu in medijih.

Kako pa je s pomlajenjem? Poljanka Dolhar, novinarka Primorskega dnevnika je prepričana, da bi se morali v slovenski narodno skupnosti učinkoviteje odzvati na spremenjene razmere:

“Vsaka naša ustanova bo morala razmisliti, komu je namenjeno njeno delo, kakšno bo naše delo čez nekaj let. Problem, s katerim se bolj malo ukvarjamo, je, kod so naši t.i. odjemalci, novi člani naše skupnosti. …Vemo, da je zdaj veliko otrok tudi iz italijanskih družin. Mislim, da je naša naloga tudi ta, da slovensko kulturo približamo njihovim družinam in tako širimo krog naše skupnosti.”

Še enkrat se poklonimo beneškemu stebru Viljemu Černu, rojaku, ki je svoje življenje posvetil razvoju slovenske skupnosti v Benečiji.

Skupina kulturnih ustvarjalcev z avstrijske Koroške v Celovcu pripravlja »Domovinski večer«, na katerem bodo predstavili volilna priporočila. Zakaj domovinski večer in kakšna bodo priporočila, sprašujemo organizatorja prireditve Emila Krištofa.

Slišite lahko, kako rojaki na Reki krepijo vezi s Slovenijo tudi z gostovanji. Društvo Bazovica tradicionalno mesec kulture praznuje s krepitvijo sodelovanja s  Slovenijo. Tudi letos so tako ob kulturnem prazniku program obogatili kulturniki z Bistriškega in sicer  mladinski pevski zbor pod vodstvom Elene Sedmak in ženska vokalna skupina Kalina, ki jo vodi Janja Konestabo.  14.2.2018  se je društvo z razstavo in priložnostnim programom predstavilo v osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru, ki sodeluje tudi s slovenskimi društvi v Istri, Pulju in Umag.

Društvo Bazovica se je v Kopru predstavilo s fotografsko-dokumentarno razstavo, ki prinaša vpogled v njegov sedemdesetletni razvoj. Predsednik Bazovice Zvonimir Stipetić:

“Zadovoljni smo s tem, koliko sodelujemo z drugimi društvi iz Slovenije. Vse naše skupine se predstavljajo v Sloveniji na različnih prireditvah in ne morem reči, da nam tega manjka.”

Konec tedna (17.2.) pa so v Slovenskem domu na Reki gostovali glasbena skupina Brass Band Slovenija in moški pevski zbor KD France Marolt iz Malečnika pri Mariboru. Navdušeno je bilo občinstvo in navdušeni so bili tudi pevci in glasbeniki. Vodja Aleksander Čonč:

“Nisem pričakoval takšnega odziva. Navdušeni smo in čakamo na naslednje takšno povabilo. Vsaka vez je koristna ne glede na to, od kod je. Treba je širiti mrežo in vezi. Glasbeniki se moramo čim bolj povezovati.”

Pridružite pa se nem tudi v Porabju, kjer smo skupaj s Fašenkom in Lenko odganjali zimo. Uspešno?

Prisluhnite oddaji!

 

Prvi