Triglav bo v letošnjem letu stopil v ospredje zanimanja najrazličnejših strokovnjakov od naravovarstvenikov, filozofov in zgodovinarjev. Prireditve povezane z našim očakom pa se bodo v Kobaridu, Trenti, Mojstrani in Bohinju kot napoveduje Anamarija Kunstelj vrstile vse leto.

Ob obletnici tudi premisleki o postavitvi semaforja

Triglav bo v letošnjem letu stopil v ospredje zanimanja najrazličnejših strokovnjakov od naravovarstvenikov, filozofov in zgodovinarjev. Prireditve, povezane z našim očakom, pa se bodo v Kobaridu, Trenti, Mojstrani in Bohinju, kot napoveduje Anamarija Kunstelj, vrstile vse leto.

“Velik del prireditev bo poleti. Ne smemo pozabiti na strokovni simpozij v Slovenskem planinskem muzeju. Že zdaj je več kot 30 recenzentov pripravljenih, da povejo nova dognanja glede številnih vprašanj, povezanih s tem simbolom Slovencev.”

Triglav je namreč glede nastanka in pomena imena na primer še vedno zavit v tančico skrivnostnosti. Naši predniki so nanj gledali s strahospoštovanjem in občudovanjem ter se zanj tudi borili. Prav pretirana navezanost Slovencev na Triglav je v zadnjih letih, kot pravi dolgoletni direktor javnega zavoda TNP Janez Bizjak pripeljala do tega, da je ta gora dobesedno ogrožena. Odločno se zavzema, da bi bilo treba dostop nanjo omejiti.

“Tako kot je, danes ne gre več naprej. Ljudje morajo biti predvsem varni. Že pred leti smo se šalili, da bi morali postaviti semaforje.”

Romana Erjavec