Na čelu NSi je prišlo do menjave. Kako vidi stranko v prihodnosti v.d. Matej Tonin? Kako potezo komentira analitik dr. Alem Maksutti?

Novi vodja stranke Matej Tonin obljublja, da ne bo izključeval

Novo Slovenijo bo na predvidoma junijske parlamentarne volitve popeljal Matej Tonin. Po za mnoge presenetljivem odstopu Ljudmile Novak je namreč prevzel vodenje stranke. Kot pravi, je predhodnica pred dnevi sporočila, da ji zmanjkuje energije in volje, ter vajeti izročila mladi generaciji. Tonin napoveduje nadaljevanje začrtane poti v duhu krščansko-demokratskih vrednot ter delo za strateški in razvojni preboj Slovenije.

Matej Tonin v volitve zre optimistično:

“Moj cilj je 10 odstotkov. Želim si podvojitev poslanskih mest. Stranka ni navdušena nad predvolilnimi koalicijami. Tudi ne nad kakšnimi skupnimi listami ne. Nova Slovenija bo šla na volitve samostojno.”

O nečem pa se Tonin vendarle ni opredelil jasno. Na večkrat ponovljeno vprašanje, ali bo stranka sodelovala v koaliciji z SDS pod vodstvom Janeza Janše odgovarja:

“Sodelovali bomo v opozociji ali koaliciji s tistimi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili in vzpostavili zaupanje, da želijo dobro Sloveniji. Jaz ne bom tisti, ki bo izključeval.”

Sodelavec Inštituta za politični menedžment doktor Alem Maksutti je potezo menjave v vodstvu NSi opredelil kot zamenjavo genericij po desetletju bolj ali manj uspešnega vodenja Ljudmile Novak.

“Menim, da je na ta način stranka pritegnila del medijske pozornosti, in da je to tudi eden izmed ciljev v luči prihodnjih državnozborskih volitev. Izbrali so pravi čas za to potezo. Ta rošada v vodstvu tudi ne bo v veliki meri vplivala na tisto, kar bo stranka dosegla na volitvah.”

Jolanda Lebar, Nika Benedik