Prvi na obisku v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru prav na dan osvojitve prve medalje v Pjongčangu

71 slovenskih športnic in športnikov te dni pod olimpijskimi krogi v Pjongčangu zastopa naše nacionalne barve in se bori za olimpijske medalje, Jakov Fak nam je pritekel prvo. Slovenski olimpijski izobraževalni center, ki so ga leta 2016 odprli v Ljubljani, združuje izjemno športno preteklost in sedanjost ter navdihuje slovensko olimpijsko prihodnost. Vsebuje tudi “steno slavnih”, na kateri so s fotografijami športnikov in vsemi podatki izobešene replike vseh olimpijskih medalj slovenskih športnikov.  Za letošnje je prostor že pripravljen …

V centru, ki ga preveva pravi olimpijski duh, si lahko ogledate tudi številne športne rekvizite, ki so jih “olimpijski zbirki” odstopili uspešni športniki. Vsi so originali, nam je potrdil Aleš Šolar, vodja Slovenske olimpijske akademije.

“Eksponatov je veliko … Imamo odlikovanje gospoda Cerarja, kimono Urške Žolnir, dres Iztoka Čopa, s katerim je osvojil prvo zlato olimpijsko medaljo  za samostojno Slovenijo … Tekaške smuči Petre Majdič, desko Žana Koširja, smuči Roka Petroviča …”

Vse razstavljeno si z velikim navdušenjem ogledujejo predvsem najmlajši obiskovalci, zanje v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru organizirajo Olimpijske urice z vrhunskimi športniki. Seveda pa je obisk poučen in zanimiv za vsakogar, ne glede na starost. Pod isto streho deluje tudi Slovenska olimpijska akademija, ki ji predseduje nosilec kar treh olimpijskih medalj Miroslav Cerar. Še preden je biatlonec Jakov Fak osvojil prvo medaljo, smo olimpionika vprašali, ali bodo tudi na teh olimpijskih igrah naši športniki osvojili katero od medalj, ki bo dopolnila “steno slavnih”.

“Želimo si vsi, vendarle bi pa poudaril koncept naše Slovenske olimpijske akademije, da se ne veselimo le najlepših rezultatov, prvega, drugega, tretjega mesta, ampak cenimo in spoštujemo tudi nižja mesta, saj se zavedamo – in to tudi skušamo poudarjati in dopovedati mladim in vsem ostalim, da so tudi nižja mesta za marsikoga največji ali velik uspeh. Zanje so se morali zelo potruditi, veliko dela je bilo vloženega in zato tudi ta zaslužijo našo pozornost in pohvalo.”

Andreja Čokl, Bojan Leskovec