Preddiabetes odkrije meritev krvnega sladkorja po jedi, po obremenitvi s sladkorjem

Sladkor lahko tudi desetletje ali več tiho uničuje naše telo. “Pacienti so pogosto presenečeni, ko jim povemo, da imajo sladkorno bolezen,” opozarja dr. Aleš Skvarča s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Ljudje namreč pogosto prezremo opozorilne znake sladkorne bolezni, povišane koncentracije sladkorja v krvi pa ne zaznajo niti običajne meritve glukoze na tešče.

Kaj torej priporoča dr. Skvarča – kako lahko prepoznamo prve zametke diabetesa?

Raven sladkorja v krvi se ves čas spreminja tudi pri zdravih ljudeh; vendar pa ne sme preseči nekaterih mejnih vrednosti.

Kadar je koncentracija sladkorja na tešče 7,0 milimolov na liter krvi ali višja, po obroku pa nad 11,0, lahko že postavimo diagnozo: sladkorna bolezen.

Normalne koncentracije sladkorja v krvi: na tešče med 4 in 6 ter do 7,7 po obroku oziroma izmerjene kadar koli naključno.

O preddiabetesu govorimo, kadar je vsebnost sladkorja na tešče med 6,1 in 6,9, po oralnem glukoznem tolerančnem testu pa po dveh urah med 7,8 in 11,0 mmol/l krvi.

Za postavitev diagnoze sta potrebna odvzem in pregled krvi v laboratoriju. Meritve z domačimi merilniki so le orientacijske narave.

Preddiabetes

Če zgodaj prepoznamo sladkorno bolezen, lahko pravočasno začnemo spreminjati življenjski slog in se zdraviti. Izognemo se okvari živcev in žil, preprečimo slepoto in druge zaplete sladkorne bolezni, kot so odpoved ledvic, amputacije prstov, srčni infarkt in možgansko kap. Dr. Skvarča pojasnjuje, da porajajočo sladkorno bolezen lahko odkrijemo z meritvijo sladkorja – vendar ne na tešče, temveč po jedi, po obremenitvi s sladkorjem. Preddiabetes razkrije tudi tako imenovani oralni glukozni tolerančni test, ki ga zlasti dobro poznajo diabetiki in nosečnice.

Iztok Konc