V tokratni Pesmi v žepu gostimo troje ženskih kantavtorskih glasov: Katarina Juvančič, Nika Vistoropski in Bilbi. Zgodbe, ujete v njihove pesmi, nas spodbujajo in opominjajo - avtorice namreč svoj glas rade namenijo glasovom, ki bi sicer ostali prezrti.

V besedi in glasbi so z nami Nika Vistoropski, Katarina Juvančič in Bilbi

Tokrat se poglabljamo v zgodbe, ki jih skozi pesmi podajajo ženske. Tri smo izbrali, čeprav bi jih lahko mnogo več: v kantavtorstvo, ki je bilo v svojih začetkih pri nas predvsem v domeni moških, se namreč vse pogosteje podajajo tudi ženske.

Nika Vistoropski, sicer novinarka Delove priloge Ona, je pred tremi leti izdala šansonjersko ploščo Ljuba. V svojih pesmih včasih hudomušno, drugič povsem resnobno pripoveduje zgodbe žensk.

“Od nekdaj me je fascinirala ženska narava – pa to ne samo zaradi tega, ker sem tudi sama ženskega spola, ampak ker sem bila ganjena, mogoče tudi žalostna ob osebnih zgodbah žensk, ki so me obkrožale …”

Nika Vistoropski

Nika Vistoropski

Antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič se v svojih raziskavah in ustvarjalnem delu pogosto osredotoča na uspavanke, zvrst, ki je skozi preteklost neločljivo prepletena s pripovedmi in usodami žensk. Zbrala jih je na ploščah Selivke in Hope’s Beautiful Daughters ter spletnem albumu Vmesje. Tako kot Nika Vistoropski jim tudi ona želi skozi pesmi dati svoj glas.

“Glas je vse, kar imam. Glas je vse, kar imamo. Z glasom objemimo vse, kar je v nas najlepšega, najkrhkejšega, pa tudi najbolj temnega in bolečega …”

Katarina Juvančič

Maja Pihler Stermecki že skoraj desetletje ustvarja kot Bilbi. Prvi plošči Drobne slike sta sledili Toskana in Šibke točke, v svojih pesmih pa rada osvetljuje pogosto spregledane plati človeške narave in medosebnih odnosov.

“Pri ustvarjanju glasbe in samem nastopanju me zanima v bistvu tisto, kar je za fasado: torej kaj ostane, ko maske padejo. Seveda se je doma med štirimi stenami in na papirju zmeraj lažje odpreti. Na odru je to vsakič znova izlet v neznano in nekako je tudi v tem čarovnija.”

Maja Pihler Stermecki – Bilbi

Teja Klobčar