Med gosti letošnjega festivala Biflamenko festivala v ljubljanskem Cankarjevem domu je tudi legendarni romski pevec, kitarist in ustvarjalec sodobnega flamenka Diego Carrasco. Lani jeseni je izdal nov dvojni album, s katerim je obeležil petdeset let delovanja na odrih in na katerem je ponovno preigral številne svoje starejše uspešnice, seveda v novi preobleki. V Španiji velja za legendo flamenka in mojstra ritma, pod njegovim vodstvom pa je cela generacija umetnikov flamenko pripeljala v jazz, pop in rock, ne da bi pri tem trpela tradicija.  S flamenkom se je prvič srečal pri 12-ih, ko se je vanj enostavno zaljubil.

Flamenko se čuti na dva načina, duhovno ali pa ga jemlješ kot poklic. Mi ga jemljemo kot darilo boga, torej ga čutimo in hkrati imamo srečo, da se z njim lahko tudi preživljamo.

Diego Carrasco, pred nastopom v Ljubljani.

V nadaljevanju bomo predstavili  dva večnamenska romska centra, mariborskega in lendavskega. Romska postaja v Mariboru in VNRC Dolinsko, nastajata pod okriljem programa Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za vzpostavitev večnamenskih romskih centrov po Sloveniji. Obiskali smo naselje Vanča Vas Borejci, kjer imajo z ureditvijo naselja, kar nekaj načrtov.

Prvi