Trend kaže, da rabljena vozila najpogosteje končajo na Balkanu, nato pa tudi v še bolj južnih in manj razvitih državah

Dizelski avtomobili so v Nemčiji vse manj priljubljeni in kot je po tožbi okoljevarstvene organizacije odločilo sodišče, bodo onesnažena mesta lahko prepovedala vstop strešjih vozil z dizelskimi motorji. Tako naj bi obvarovali ljudi pred onesnaževanjem zraka, saj prav dušikov oksid in prašni delci zahtevajo v Evropski uniji kar 400.000 smrti letno. Kaj to pomeni za druge države, kam bodo šli ti rabljeni avtomobili in kako bi se morali v Sloveniji soočiti s tem problemom, razmišljajo Andrej Brglez z Inštituta za civilizacijo in kulturo, Katjuša Šavc iz društva Focus, podrobneje pa nemško plat zgodbe predstavlja Polona Fijavž:

“Napovedane prepovedi bi lahko prizdele 12 milijonov uporabnikov. Vrednosti onesnaženosti so sicer že več let krepko presežene, a so podatke, kot je bilo znano po aferi z dizli, poskušali prikriti. Zdaj mora politika dokazati, da obstajajo drugačni ukrepi od prepovedi.”

Kam bodo potovali rabljeni avtomobili, ki bodo v nemških mestih prepovedani? Andrej Brglez z Inštitua za civilizacijo in kulturo napoveduje, da prek Slovenije še dlje na jug.

“Tega se bojimo vsi, naravni trend, ki smo ga zaznali že lansko leto je, da so naravni trgi za ta vozila Slovenija in vse bolj južne države. S tem ne dosežemo nič. Očistijo se nemška mesta, a se trend onesnaženosti seli drugam.”

V društvu za sonaravni razvoj Focus podpirajo odločitev Nemčije in so prepričani, da je tudi pri nas čas za opuščanje dizelskih vozil, a z drugačnimi ukrepi, pravi Katjuša Šavc:

“Prepoved ne sme biti prvi korak, ukrep mora iti v smeri omejevanja vožnje v avtomobilih nasploh.”

Onesnažen zrak je problem tudi v Sloveniji – leta 2012 je zaradi posledicami onesnaženega zraka umrlo 1710 ljudi.

Kot še dodaja Brglez, to ne pomeni, da se morajo vozniki v celoti odpovedati dizelskim vozilom. Lastniki sodobnih dizlov imajo lahko čisto, ali vsaj enako umazano vest, kot lastniki bencinskih vozil.

Alenka Terlep, Polona Fijavž, Vida Božičko