Kako hitro se mladi zaljubijo, kaj jih pri drugemu človeku najbolj pritegne, kako naredijo prvi korak, kako pomemben je videz, koliko je pogovora v odnosu, kaj naredijo, če »zaškripa«, kako pomembna je spolnost, ali je prva ljubezen najbolj usodna? Kako mladi danes vstopajo v odnose in ljubezenska razmerja ter kaj od njih pričakujejo? O tem smo se pogovarjali z Lano, Polono, Lucijo, Saro, Davidom in Luko z ljubljanskih gimnazij, Metko, Vito, Emo, Barbaro in Vasjo iz Trbovelj ter s psihoterapevtko dr. Veroniko Podgoršek.

Mladi in dr. Veronika Podgoršek o odnosih med spoloma - osebni stik ali spletna aplikacija, spoznavanje v daljšem časovnem mesecu ali v eni noči?

Ali praznujejo valentinovo, kako hitro se mladi zaljubijo, kaj jih pri drugemu človeku najbolj pritegne, kako naredijo prvi korak, kako pomemben je videz, koliko je pogovora v odnosu, kaj naredijo, če »zaškripa«, kako pomembna je spolnost, ali je prva ljubezen najbolj usodna? Kako mladi danes vstopajo v odnose in ljubezenska razmerja ter kaj od njih pričakujejo? O tem smo se na valentinov večer pogovarjali z Lano, Polono, Lucijo, Saro, Davidom in Luko z ljubljanskih gimnazij, Metko, Vito, Emo, Barbaro in Vasjo iz Trbovelj ter (da bi lahko na vse skupaj gledali tudi z nekaj razdalje) s psihoterapevtko dr. Veroniko Podgoršek.

Kaj mladi iščejo in pričakujejo v ljubezenskem razmerju?

Polona: “Pri meni je bilo zmeraj zelo pomembno pri fantu to, da me nasmeji, da imava sproščen odnos, da imaš hkrati najboljšega prijatelja in ljubimca, ena oseba, ki te podpira in te ima rada takšno, kakršna si.”

David: “Neki skupni užitki, pa tudi svoboda. Da lahko vsak posebej uživa v tistem, kar ga veseli. ja, skupaj že, ampak se mi zdi, da je tisto, kar zvezo potem res naredi dobro, je zaupanje, da gre lahko vsak v svojo smer in se potem vrne nazaj, k skupnim dejavnostim.” 

Mitov o ljubezni je sicer veliko, pravi dr. Veronika Podgoršek, a vprašanje je, kako se v paru razvijamo, rastemo, kaj skupaj delamo, hkrati se razvija tudi vsak posameznik sam. In še njen nasvet mladim:

“Mislim, da je še vedno potrebno ovrednoti samega sebe, pogledati vase, kaj si ti, kaj te veseli, osrečuje, zadovoljuje, kaj je tebi pomembno. Ker družba nam podaja neke ideje, kako bi moralo biti, kaj je lepo  … Hkrati pa nam tudi vsiljuje, praktično na vseh področjih, da nismo ravno zadovoljni. Reklame te delajo nezadovoljnega, ker imajo recept za to, da boš srečen. In hitro se ljudje izgubimo, kar opažam tudi v terapevtski praksi: da se pari, ki so popolnoma v redu, srečni, zadovoljni, začnejo spraševati o svoji lastni sreči. Se pravi: ali sem jaz sploh zares srečen, ker tam kaže, da bi moralo to izgledati tako … Res se je potrebno ustaviti, pogledati v sebe in ugotoviti, kaj ti pomeni občutek ljubljenosti, kako imeti rad. Ljudje ponavadi drugemu kažemo občutke ljubljenosti, ki bi si želeli, da jih mi dobimo. Zato se moramo pustiti spoznati – povejte, bodite iskreni, saj lahko na ta način tudi dobite.” 

Špela Šebenik