Matjaž Šerkezi: "Ne sprašujem se, zakaj to počnem. S tem živim že od otroštva."

Gorska reševalna zveza Slovenije je že od leta 1912 tista organizacija, katere člani prostovoljno pomagajo ljudem pri nesrečah v gorah in na težje dostopnih terenih. Organizirana je kot zveza gorskoreševalnih in planinskih društev. Člani društev GRZS so alpinisti ali ljubitelji gora s posebnimi znanji, ki so se po programu GRZS usposobili tudi za prvo pomoč in uporabo specializirane reševalne opreme. Med ljudmi, ki so se pripravljeni izpostaviti in nesebično pomagati v vsakem trenutku, je tudi gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

Še vedno me presenetijo klici v razmerah, ko teh klicev sploh ne bi smelo biti. Če je na primer že nekaj dni slabo vreme ali pa že nekaj dni opozarjamo na 3. ali 4. stopnjo nevarnosti snežnih plazov in dobimo klic točno s tistega področja.

Obiskovalcev gora je vse več, njihova opremljenost pa je slabša, kot je bila nekoč. Pogovor s sodelavci in profesionalna pomoč sta dve možnosti, ki lahko reševalcu pomagata pri razmišljanju o težjih trenutkih njihovega dela.

Moja prva intervencija: Bil sem star 16 let, ravno smo se vrnili s plezanja na Raduhi, po kosilu pa smo dobili klic o nesreči. Pet reševalcev je hitro odšlo. Ko sem se potegnil na polico, sem zagledal prizor, ki mi bo ostal v spominu vse življenje. Alpinist je pri padcu izgubil življenje. Za 16-letnika je bila to precej huda izkušnja, a takrat sem začutil, da bom v tem delu ostal.

Lucija Fatur