Bo otoplitev odnosov na korejskem polotoku trajala dlje od športnih iger? Severna in Južna Koreja bosta na tokratnih Olimpijskih igrah v Pyeongchangu na otvoritveni slovesnosti nastopili pod isto – zastavo korejskega polotoka. Večini Južnokorejcev ta politična gesta ni povšeči, tamkajšnja politika pa upa, da bo to zmanjšalo nevarnost jedrske vojne, medtem ko politični analitiki ocenjujejo, da je Pjongjang s tem zamajal odnos na osi Seul – Washington. Avtorica: Rajka Pervanje.

Bo otoplitev odnosov na korejskem polotoku trajala dlje od športnih iger?

Severna in Južna Koreja bosta na tokratnih Olimpijskih igrah v Pyeongchangu na otvoritveni slovesnosti nastopili pod isto – zastavo korejskega polotoka. Večini Južnokorejcev ta politična gesta ni povšeči, tamkajšnja politika pa upa, da bo to zmanjšalo nevarnost jedrske vojne, medtem ko politični analitiki ocenjujejo, da je Pjongjang s tem zamajal odnos na osi Seul – Washington.

Južnokorejski predsednik Moon Jae In je sprejel oljčno vejico iz novoletne poslanice severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, ki si je zaželel sodelovanja severnokorejskih športnikov na olimpijskih igrah v sosednji državi. Naš dopisnik iz Pekinga Uroš Lipušček je povedal:

“Severna Koreja je to izkoristila, da bi nastal vsaj neke vrste premor, ker je proti koncu leta kazalo, da bo ameriški predsednik ukazal preventivni napad na Severno Korejo.”

Medtem kar tri četrtine Južnokorejcev ne podpirajo te politične geste. Profesor na katedri za korejsko združitev, diplomacijo in varnost na korejski univerzi Nam Sung Wook:

“Da bi lahko izpeljali uspešne Olimpijske igre v Pyeongchangu, bi morale biti pripravljene v skladu z olimpijskim duhom, v skladu s katerim sta šport in politika ločeni zadevi.”

Sodelovanje Severne Koreje na olimpijskih igrah v Južni Koreji ima predvsem velik simboličen pomen. Vsaj med trajanjem športnih iger jedrskih groženj s strani te države ni več. Južnokorejska stran je v izogib temu celo preložila vsakoletne vojaške vaje z Združenimi državami Amerike. Uroš Lipušček:

“Severni Koreji je uspelo poriniti neke vrste klin med odnose med ZDA in Južno Korejo, predvsem ker so Američani vztrajali pri trdi liniji, južnokorejski predsednik pa se je zavzemal za bolj fleksibilno stališče, za vnovični začetek pogovorov.”

Profesor za kitajsko in korejsko zgodovino na univerzi Yonsei v Seulu, John Delury:

“Slon v sobi je jedrski in raketni program in največja težava diplomacije je, kako uporabiti konstruktiven med-korejski dialog kot vzvod za vključitev Združenih držav v preudarno diplomacijo in pogajanja. Severna Koreja se z Južno Korejo ne bo pogajala glede jedrskih vprašanj, to ve vsak.”

Severna Koreja, tako kot številne druge države, vidi svoje jedrsko orožje kot garant miru. Je torej korejski polotok brez jedrskega orožja sploh še realna možnost? Uroš Lipušček pravi:

“Tako ZDA kot Kitajska kot Rusija še naprej formalno in javno vztrajajo pri tem, da bi s polotoka odstranili vse jedrsko orožje, vendar jaz mislim, da so to pobožne želje, ker se Kim Jong Un pod nobenim pogojem ne bo odpovedal jedrskemu orožju, še posebej ker ve, kakšno usodo sta doživela libijski predsednik Gadafi in iraški predsednik Sadam Husein ker nista imela jedrskega orožja.”

Olimpijske igre bodo torej prinesle mir, vsaj za čas trajanja športnih tekmovanj. Ko bodo ugasnile olimpijske kamere in se bodo začeli treningi korejskih in ameriških enot pa bo svoje vojaške mišice pokazala tudi Severna Koreja, ki svoj jedrski in raketni program vidi kot nujnega za preživetje režima.

Rajka Pervanje