Američana Josha Roccia čudita slovenska nespontanost in strah pred prepihom

V okolico Vodic blizu Ljubljane se je latinist in glasbenik Josh Roccio preselil iz države Maryland, kjer gospodarstvo temelji na ribolovu, tobaku, poljedelstvu in živinoreji. Življenje tam je precej preprosto, veliko so zunaj, na poljih, ob tem pa takoj vidi vzporednice z življenjem tu v Sloveniji. Tudi podnebje je precej podobno tistemu, ki ga je vajen.

“Zima nam včasih šepa – zelo rad imam sneg, zato zadnje tedne res uživam tu v Sloveniji.”

Večjih težav Josh s prilagajanjem na življenje tu pri nas ni imel, rahlo ga je zmotila le zadržanost ljudi, pogreša pa tudi večjo odprtost Slovencev do novih izkušenj.

“Če bi se v Washingtonu odločil, da grem do Baltimora, kar je kakšno urico stran, ne bi niti dvakrat pomislil – usedel bi se v avto in se odpeljal tja na pijačo. Ko tu rečem kakšnemu prijatelju – greva v Celje, je takojšen odziv – v Celje, uff, to je pa tako daleč, pa čeprav je samo 40 minut do tja.”

V osmih letih je spoznal že skoraj vse slovenske običaje in navade, ga je pa ob prihodu v Slovenijo presenetilo dejstvo, da svojih najljubših jedi tu ne bo tako lahko dobil.

“Sanjam o rakovicah in dobrem pikniku z žarom.”

In čeprav ima Slovenijo neizmerno rad, Josh Rocchio že gleda in razmišlja naprej. In če bo vse po njegovih načrtih, bo Slovenijo nekoč zamenjal za Mongolijo, Kazahstan ali katero drugo državo.

“Življenje je tako kratko in svet je tako velik, da moramo to čim bolj izkoristiti. Škoda bi bilo, da se človek vrne na isti kraj, kjer je že bil in kjer je že nekaj dosegel. Veliko je še koncev sveta, ki bi jih še strastno rad obiskal in videl.”

Tadeja Bizilj