Slovenska babi, ki vedno skuha preveč, poskrbi tudi za nedeljsko kosilo iz hladilnika, pravi Makedonka Olgica Močan

Še ne 30-letna Olgica Močan v Ljubljani živi leto in pol, študijska leta je preživela pri naših severnih sosedih, v Avstriji, rojena pa je bila v Skopju. Drugi pogled tokrat ponuja mednarodno primerjavo tako osebnih kot poslovnih odnosov; ugotovitev, zakaj je slovenščina tako komplicirana; spoznanje, kaj kot pravo slovensko blagovno znamko študentom na Dunaju predstavljajo profesorji in realnost naše sogovornice, ki vzpon na Šmarno goro označuje kot »nevarno dejavnost«.

Bolj varno se ji zdi iskanje pravega in dobrega kozjega sira, ki ga – poleg paradižnika in svežega makedonskega sadja – najbolj pogreša in ga v Sloveniji še ni našla. Našla pa je moža, Slovenca, kar je tudi razlog selitve v Ljubljano. In njen mož ima babico, ki je izjemna kuharica. A slovenska babi običajno skuha preveč, pojesti je pa treba vse kar je na krožniku. Da ne bo nič ostalo.

Ker sem želela vse kar je babi skuhala poskusiti, sem tudi kaj pustila. In potem mi je mož povedal, da je v Sloveniji navada, da poješ vse kar dobiš na krožniku. Zdaj delam tako, da dajem hrano njemu. Na skrivaj.

Če slučajno res kaj ostane pa sledi t.i. “paket za domov”.

Smo dobili tudi goveje juhice, pakirane. Jih imamo v hladilniku. Sicer imamo tudi v Makedoniji to navado, meni je všeč. Prek hrane, ko človek začuti, da nekdo skrbi zate, se ustvari bližina.

Nadia Petauer