Bruseljski dopisnik Matjaž Trošt poroča, da Belgija slavi novega športnega junaka. Hitrostno drsanje je ta čas belgijski nacionalni šport.

Belgija slavi novega športnega junaka, hitrostno drsanje pa je ta čas belgijski nacionalni šport

V pogovoru z našim bruseljskim dopisnikom Matjažem Troštom o:

  • Vsa Evropa je v primežu mraza. V Belgiji, kjer tako nizkih temperatur niso vajeni, so omenjeni pojav hudomušno poimenovali “Moskva-Pariz”.
  • Belgijci so kar 20 let čakali na zimsko olimpijsko medaljo. V skupinskem startu na enem od zadnjih obračunov na zimskih OI v Pjongčangu jo je osvojil Belgijec Bart Swings. Njegova srebrna medalja je 6. medalja Belgije v zgodovini zimskih olimpijskih iger.
  • Nizozemci se ukvarjajo z vprašanjem, ali bo dovolj mrzlo, da bi lahko letos po 20 letih pripravili drsalni maraton 11 mest, ki poteka na severu države. Od leta 1909 jim ga je uspelo pripraviti le 15-krat, zato z veseljem pričakujejo mrzel zrak iz Sibirije.
  • V enem od mestnih parkov severno od središča Bruslja stoji tabor, v katerem prebivajo nezakoniti migranti. Razmere so slabe – ljudje prebivajo v šotorih in se spopadajo s pritiski varnostnih sil, ki občasno naredijo racijo. V odgovor na nečloveško azilno politiko se je včeraj na ulicah Bruslja zbralo 10 tisoč ljudi in nasprotovalo omenjenemu pristopu in izgonu beguncev.
  • Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman prihaja v Bruselj h komisarki za konkurenco. Konzultacije glede (ne)prodaje NLB naj bi potekale v duhu zbliževanja stališč pred pripravo odgovora, ki ga mora slovenska vlada v Bruselj poslati do konca tedna.

Bojan Leskovec