Slikanje zob in ustne votline z računalniško tomografijo

Kadar želijo zobozdravniki natančno videti procese in strukture v ustni votlini, nas napotijo na tridimenzionalno slikanje zob z računalniško tomografijo. Jasna in ostra slika jim je v pomoč pri odkrivanju granulomov in zdravljenju zobnih korenin. Nanjo se oprejo pri vstavljanju zobnih vsadkov in odstranjevanju osmic.

Tehnološki napredek v medicini omogoča učinkovito in sodobno zdravljenje zobnih obolenj. Tridimenzionalno slikanje zob z računalniško tomografijo zdaj razkrije skrita vnetja v ustni votlini, ki jih zobozdravniki prej niso videli. Dr. Aleš Fidler s Stomatološke klinike UKC Ljubljana pravi, da se na tridimenzionalnem posnetku pokaže kar 30% več granulomov kot na klasični rentgenski sliki.

Računalniška tomografija uporablja moč rentgenskih oziroma X žarkov. Za slikanje sta značilna visoka ločljivost posnetka in relativno nizka doza sevanja. Ta pa je še vedno nekajkrat višja kot pri klasičnem rentgenskem slikanju. Slikanje zob in ustne votline z računalniško tomografijo s stožičastim snopom – s kratico 3D CBCT ni vedno najboljša in edina izbira. Naj na tem mestu opozorimo, da za uspešno zdravljenje zobnih obolenj velikokrat zadošča že klasično dvodimenzionalno rentgensko slikanje.

 

Iztok Konc