Na družbenih omrežjih se je včeraj pojavilo oglasno sporočilo Hallo Kupona za nakup vinjete s polovičnim popustom, ki ga je v obliki SMS sporočila prejelo tudi več imenikov mobilnih telefonov. Da gre pri tej ponudbi za prevaro in uporabnikom odsvetujejo, da na ta način poskušajo priti do vinjete, so sporočili iz Sicert-a, Nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente. Darja Pograjc je preverila, kaj se je zgodilo in ali lahko oškodovani potrošniki karkoli storijo.

Gre za prevaro, zato ne nasedajte SMS sporočilu

Na večje število mobilnih telefonskih številk je bilo poslano oglasno SMS sporočilo Hallo Kupona za nakup vinjete s polovičnim popustom. Pri tej ponudbi gre za prevaro, so sporočili iz SICERT-a, Nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente, in dodali da so prejeli že več kot 40 prijav. Da gre za prevaro so uporabniki ugotovili, ko so klicali na navedeno številko, ki pa je spadala med premijske, drago plačljive številke. Slednje so zameglili z mednarodno klicno kodo, zapisano pred kodo 090.

“S tem, ko so ljudje čakali na vezi, se jim je nabirala škoda oz. plačevali so več kot 2 evra za eno minuto klica. Eden od primerov, ki je zaokrožil v javnosti je, da je en gospod bil oškodovan v višini 100 evrov.”

Na Darsu voznikom svetujejo, da vinjeto kupijo na pooblaščenem prodajnem mestu, jasno označenem z njihovim certifikatom.

Darja Pograjc