Za zbranost in varnost pri delu je pomembno ustrezno razmerje živil v posameznem dnevnem obroku in velikost porcije

Ustrezna prehrana je na delovnem mestu zelo pomembna. Človek v 40-ih letih delovne dobe na delovnem mestu preživi vsaj četrtino svojega življenja oziroma več kot 8600 dni, način prehranjevanja, kar ne vpliva le na učinkovitost, varnost in zbranost pri delu, temveč tudi na kvaliteto in dolžino življenja. Podatki o tem, kako se prehranjujemo na delovnem mestu pa žal niso najbolj spodbudni, poudarja mag. Rok Poličnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

 

“Napako delamo že pri tem, ker preskakujemo zajtrk. To pa je povezano tudi z malico na delovnem mestu. Če ne zaužijemo uravnoteženega zajtrka, večkrat posežemo po prigrizkih ali pa si potem privoščimo preobilno kosilo, kar vpliva na slabšo delovno storilnost in na zdravje človeka.”

 

Prigrizki, zlasti če so bogati z maščobami, sladkorjem in soljo, lahko pomenijo velik delež zaužite energije. Ljudje jih navadno ne štejemo za redni obrok, kot je kosilo ali večerja, temveč jih pogosto zaužijemo mimogrede: v avtu, med gledanjem televizije, med delom za računalnikom, kot tolažbo v stresnih situacijah in podobno.

 

“Zavedajte se – vse, kar zaužijemo, pomeni dodatno energijo v telesu in pomembno vpliva na našo težo!”

 

Mag. Rok Poličnik za zdravo prehranjevanje doma in na delovnem mestu svetuje naslednje:

  • Dan naj vključuje od 3 do 5 obrokov (zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja).
  • Malica ni obvezen obrok in ga lahko izpustimo. V kolikor malico vključujemo v naš prehranski ritem, naj bo to manjši in lažji obrok, ki nam pomaga prebroditi lakoto med glavnimi obroki.
  • Obroki naj bodo pestri in naj vključujejo živila iz vseh skupin(škrobna živila, beljakovinska živila, kakovostne maščobe, zelenjavo, sadje).
  • Kosilo je v naši tradiciji po količini hrane največji dnevni obrok.
  • Večerja naj bo skromnejši obrok in naj bo za polovico lažja od kosila.
  • Sladica ni obvezen del obroka in jo lahko nadomestimo s sadežem ali 100% sadnim sokom.

Prvi