Nov uspeh ljubljanskih kardiologov in srčnih kirurgov

Zdravniki ljubljanskega Kliničnega centra so v preteklih tednih prvim sedmim srčnim bolnikom vstavili sodobne spodbujevalnike, ki so bistveno manjši in lažji od predhodnih. Po besedah prof. dr. Igorja Zupana s Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana je nov aparat iz materialov, ki so telesu prijazni. Kirurg ga brez kirurškega reza, le s pomočjo punkcije, skozi žilo na nogi uvede do srca. Zato so prednosti številne.

79 letni Albino Prodani je nov, že četrti srčni spodbujevalnik, dobil pred dobrima dvema mesecema. Operacijo je dobro prestal in še sam ne more verjeti, kako hitro po posegu se je znova postavil na noge.

Spodbujevalnik potrebujejo večinoma bolniki, pri katerih srce bije prepočasi – operacija pa jim, po zagotovilih zdravnikov, prinese popolno ozdravitev. Prvi bolniki so po posegu v bolnišnici prespali le eno noč, v prihodnje pa bi ga lahko izvedli celo ambulantno. Zdravniki računajo, da bi z novo metodo, ki so jo na področju jugo-vzhodne Evrope prvi izvedli prav v ljubljanskem Kliničnem centru, v prihodnje lahko pomagali do 220 srčnim bolnikom letno.

 

Iztok Konc