Nabava medicinske opreme in zdravstvenega materiala precej neučinkovita in neorganizirana, najbolj problematično je neobjavljanje javnih razpisov

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja naše največje bolnišnice ugotovilo velike kršitve pri nabavi medicinske opreme in zdravstvenega materiala. Predsednika Računskega sodišča, Tomaža Vesela, so tako visoke številke presenetile. UKC bi lahko zaradi ogromnega obsega poslovanja imel velike prihranke, a jih zaradi takšnih kršitev ni bilo:

“Kar 54% vsega materiala je nabavljenega brez uporabe zakona o javnem naročanju, kar znese 70 milijonov. Ta številka je zelo visoka in nas je presenetila, hkrati pa nas je negativno presenetila tudi neurejenost dokumentacije oz. podatki, ki smo jih pridobivali. To je situacija, ki zagotovo ni dobra.”

Vsi popravljali ukrepi Računskega sodišča so usmerjeni v to, da se razmere uredijo, a se bojijo, da bistvenih izboljšav ne bo. Že pred desetimi leti je Računsko sodišče ugotovilo podobne kršitve, a se ni nič bistvenega spremenilo.

“Problem je, da ni kontinuitete. Tisti, ki so dovolj časa v UKC pa očitno nimajo dovolj velikega nadzora pri svojem delovanju. Skratka zapleten krog, ki ga bo potrebno presekat na ta način, da se svet zavoda temu popolnoma posveti. Problem so nenehne menjave vodstev, nižje pa menjav ni in nabavne službe so kar zasidrane, kar pa je težko prekiniti, zlasti nekomu, ki ne pozna dovolj področja. Čez noč pa zakonitosti posla ni moč spoznati.”

Za odgovorne so možne tudi globe, so pa z revizijskim poročilom seznanili tudi policijo in navedli seznam odgovornih oseb, ki so lahko odločilno vplivale na situacijo v letih 2014 in 2015. UKC je namreč dobaviteljem preplačal najmanj 10 tisoč evrov.

“To je preplačilo pri že sklenjenih pogodbah, nastal tudi zaradi pomanjkljivosti pri notranjih kontrolah, vendar to ni znesek, ki bi ga razkrili kot možne prihranke. Teh sploh ni možno rekonstruirat, v kolikor ne uporabljate javno naročilo. Z razpisi trg namreč ni testiran in o prihrankih ni možno govoriti. Če bi razpise dosledno uporabljali, bi lahko govorili kakšne so razlike. Hkrati pa je slovenski trg medicinske opreme specifičen, ker je majhen in dobavitelji izkoriščajo ta položaj, izkoriščajo pa tudi našo slabo organiziranost, kar zagotovo ni potrebno, a žal je nabava pri nas zelo neučinkovito organizirana.”

Na ugotovitve Računskega sodišča se je že odzval tudi ljubljanski Klinični center. V skopem sporočilu za javnost so navedli, da poročila še niso podrobno preučili, bodo pa takoj uvedli interni nadzor ter aktivno začeli odpravljati napake in izvajati ukrepe za učinkovito pridobivanje in upravljanje medicinske opreme. Seveda pa naša največja bolnišnica še zdaleč ni edina, ki ima neučinkovito in neorganizirano nabavo medicinske opreme in materiala. Vesel napoveduje, da bodo zagotovo preverili tudi druge zdravstvene izvajalce, katere pa ni želel navesti.

Na nepravilnosti pri naročanju medicinske opreme in zdravstvenega material je prva opozorila ekipa novinarjev oddaje Studia 3 Tarča in projekta Ekstravisor.

Snežana Ilijaš