Zakon o osnovni šoli neopravičeno odsotnost opredeljuje kot kršitev zakona in sankcionira kot prekršek. Vlada predlaga sankcijo - odvzem otroškega dodatka, o čemer bodo odločali prihodnji mesec.

Kaznovanje staršev, ki ne pošiljajo svojih otrok v osnovno šolo

V Sloveniji se še vedno spopadamo s problemom, da starši iz neupravičenih razlogov ne pošiljajo šoloobveznih otrok v devetletko. Kot ugotavlja Republiški inšpektorat za šolstvo in šport v poročilu za leto 2016, se število takšnih otrok iz leta v leto povečuje, in to predvsem pri romskih otrocih. Vlada kot rešitev za ta problem predlaga, da bi taki starši, ki ne bi poskrbeli, da bi njihov otrok redno hodil v osnovno šolo, ostali brez otroškega dodatka.

Še nekaj dejstev:

  • Inšpektorat za šolstvo in šport letno približno zoper 70 staršev uvede prekrškovni postopek na davčnem uradu, zato ker njihovi otroci neupravičeno izostajajo od pouka v osnovni šoli,
  • vlada predlaga ukinitev otroškega dodatka za otroke, ki ne obiskujejo osnovne šole iz neupravičenih razlogov,
  • Varuh človekovih pravic in Skupnost centrov za socialno delo zavračata tak predlog.

Več v posnetku, v katerem stališča pojasnjujejo Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Darja Kuzmanič Korva, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, in Tone Dolčič, namestnik Varuhinje človekovih pravic.

Nataša Lang