Letošnji razpis za vpis v srednje šole ima dve vsebinski novosti: ministrstvo je razširilo mrežo šol in programov za vajeniško obliko šolanja in zaradi pobud lokalnega gospodarstva bodo nekatere srednje šole začele izvajati nove programe. O vsebini razpisa za srednje šole se Nataša Lang pogovarja z Matejo Gornik Mrvar z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Novi programi zaradi potreb lokalnega gospodarstva in širitev mreže programov vajeništva

Smo v obdobju razpisov za vpis v prve letnike srednjih in višj šol, univerz in samostojnih visokošolskih zavodov v prihodnjem šolskem letu. Ministrstvo za izobraževanje je že objavilo prosta mesta v srednješolskih programih, medtem ko bo terciarno izobraževanje svojo študijsko ponudbo obelodanilo ta četrtek.

Razpis za vpis v srednje šole vsebuje vsebinski novosti: Ministrstvo za izobraževanje je razširilo mrežo šol in programov za vajeniško obliko šolanja in nekaj srednjih šol zaradi pobud lokalnega gospodarstva ponuja vpis v srednješolske programe, ki jih bodo začele izvajati na novo. Nataša Lang se je o vsebini razpisa za srednje šole pogovarjala s predstavnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, odgovorno za izvedbo vpisa, Matejo Gornik Mrvar.

S prvimi odločitvami o izboru poklica se mladi torej soočajo že ob koncu osnovne in nato še srednje šole – devetošolci izbirajo primeren program za svoje srednješolsko izobraževanje, dijaki se odločajo o nadaljnjem študiju. Kako izbrati pravi srednješolski program ali študij, svetuje psihologinja Marija Molan.

Nataša Lang