Med najbolj ranljivimi skupinami, ki se na trgu dela soočajo s še posebno velikimi težavami pri zaposlovanju, so invalidi. Delo je vrednota, dolgotrajna brezposelnost pa pripomore k temu, da ljudje ostajajo doma, brez socialne mreže ter izgubljajo delovne spretnosti, veščine in občutek lastne vrednosti. Kako izboljšati kakovost življenja nezaposljivih invalidnih oseb in hkrati ohraniti njihove delovne navade? Kako izboljšati zaposlitvene možnosti tudi ob pomoči zaposlitvene rehabilitacije in kako pomembni so zaposlitveni centri za osebe, ki se zaradi invalidnosti ne morejo zaposliti v običajnem delovnem okolju? O tem bomo govorili v oddaji Med štirimi stenami z gostjama, direktorico Inštituta za razvoj človekovih potencialov Integra Sonjo Bercko Eisenreich in invalidko, ki je zaposlena v Zaposlitvenem centru GEA, Zavodu za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Anito Sternad.

Dolgotrajna brezposelnost pripomore k temu, da ljudje ostajajo doma, brez socialne mreže ter izgubljajo delovne spretnosti

Med najbolj ranljivimi skupinami, ki se na trgu dela spopadajo s še posebno velikimi težavami pri zaposlovanju, so invalidi. Delo je vrednota, dolgotrajna brezposelnost pa pripomore k temu, da ljudje ostajajo doma, brez socialne mreže ter izgubljajo delovne spretnosti, veščine in občutek lastne vrednosti. Kako izboljšati kakovost življenja nezaposljivih invalidnih oseb in hkrati ohraniti njihove delovne navade? Kako izboljšati zaposlitvene možnosti tudi ob pomoči zaposlitvene rehabilitacije in kako pomembni so zaposlitveni centri za osebe, ki se zaradi invalidnosti ne morejo zaposliti v običajnem delovnem okolju? O tem smo govorili v oddaji Med štirimi stenami z gostjama, direktorico Inštituta za razvoj človekovih potencialov Integra Sonjo Bercko Eisenreich in invalidko, ki je zaposlena v Zaposlitvenem centru GEA, Zavodu za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Anito Sternad.

Sonja Bercko Eisenreich je  v oddaji povedala:

Po končanem izobraževanju zelo podpornega inkluzivnega zaposlovanja še nimamo. Oseba se na primer po koncu nižjega poklicnega izobraževanja, ko si pridobi poklic, znajde na zavodu za zaposlovanje. Preden pridejo prvi koraki za vključevanje, preteče preveč časa. Zgodi se, da so te osebe po dolgih letih končno napotene v storitve zaposlitvene rehabilitacije, si začnejo pridobivati status invalida, z usposabljanjem pa se vključujejo v delovno okolje. Ampak med čakanjem je bilo lahko že toliko zamujenega, v tem času so ljudje doživeli že veliko, nešteto odklonitev – ta predolga čakalna doba nas na neki ravni okvari in dolgo traja, da se znova rehabilitiramo, zaupamo, spet najdemo varnost.

Invalidka Anita Sternad, ki je že tri leta je zaposlena v Zaposlitvenem centru GEA, je v oddaji povedala svojo izkušnjo. O zaposlitvenih centrih pa je dejala:

Premalo je Zaposlitvenih centrov, zato vse, ki so težko zaposljivi in ne najdejo zaposlitve, pozivam k temu, da grejo v Zaposlitveni center in tam poiščejo pomoč.

Petra Medved