Kadar čakamo na laboratorijske izvide, želimo in pričakujemo, da so hitri in zanesljivi.

Kar sedemdeset odstotkov zdravniških odločitev temelji na laboratorijskih izvidih. Zdravniki naročijo preiskave krvi, urina, blata, znoja in punktatov. Na osnovi teh postavijo diagnozo, ocenijo in spremljajo pacientovo zdravstveno stanje in se odločijo za vrsto terapije. Doc. dr. Pika Meško Brguljan, vodja Laboratorija za klinično biokemijo in hematologijo na Kliniki Golnik, pove, da si želijo: “prave laboratorijske izvide v pravem času.” O njihovih prizadevanjih priča akreditacija, ki jih po kakovosti in kompetentnosti uvršča ob bok najboljšim medicinskim laboratorijem.

Dr. Pika Meško Brguljan pravi, da je bila priprava na ocenjevanje za pridobitev akreditacije zahtevna in je terjala zavzetost vseh zaposlenih v laboratoriju. Delo so dobro opravili, obe ocenjevalki sta jih namreč uvrstili v sam vrh že akreditiranih domačih in tujih laboratorijev.

Certifikat podeljuje zavod Slovenska akreditacija. Decembra so tako podelili prve tri akreditacije medicinskim laboratorijem, ki delujejo pod okriljem treh naših zdravstvenih ustanov: Zavoda za transfuzijsko medicino, Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in Klinike Golnik. Na Golniku so se ga razveselili in si ga prislužili v Laboratoriju za respiratorno mikrobiologijo in v Laboratoriju za klinično biokemijo in hematologijo.

Iztok Konc