Olimpijski krogi naj bi bili zaradi simbolike povezanosti narodov vseh petih celin v sožitju, medsebojnem spoštovanju in prijateljstvu, eden najbolj cenjenih znakov na svetu, olimpijske igre pa festival športne odličnosti in tekmovanj, ki se je razvil v enega najpomembnejših kulturnih, političnih, gospodarskih in družbenih mednarodnih dogodkov. Imajo še ta status izjemnosti? O tem v tokratnem Hudo!ju z učenci OŠ Domžale in enim najboljših slovenskih športnikov, Primožem Peterko. Oddajo pripravlja in vodi Liana Buršič

S Primožem Peterko in mladimi o olimpijskem duhu

Olimpijski krogi naj bi bili zaradi simbolike povezanosti narodov vseh petih celin v sožitju, medsebojnem spoštovanju in prijateljstvu, eden najbolj cenjenih znakov na svetu, olimpijske igre pa festival športne odličnosti in tekmovanj, ki se je razvil v enega najpomembnejših kulturnih, političnih, gospodarskih in družbenih mednarodnih dogodkov. “Zmaga ni najpomembnejša stvar v življenju, temveč boj; smisel ni osvojiti, temveč dobro se boriti.” je rekel človek, zaslužen za oživitev modernih olimpijskih tekmovanj in oblikovalec olimpijskih krogov Pierre de Coubertin. Ampak kaj človeka več nauči, zmage ali porazi? Primož Peterka, eden najboljših slovenskih športnikov, nekdanji smučarski skakalec, ki kot pomočnik glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance v ponedeljek odpotuje na OI v Pjongčang, se je za navdih ustavil še v oddaji Hudo!:

Največ se naučiš, ko poraz premagaš in spet zmagaš. Govorim iz lastnih izkušenj. Ko sem si to želel, hotel in tudi dosegel. In zato so mi uspehi po tem, pomenili skoraj več kot tisti na začetku.”

V mladih je olimpijski duh, ogenj, še kako prisoten. Čutijo izjemnost olimpijskih iger. Veselijo se otvoritve v petek in spremljanja naših športnikov. Osmošolci in devetošolci z OŠ Domžale. Maja Marn Đorđević, 13 letna judoistka, bronasta na državnem prvenstvu do 44 kg.

“Olimpijske igre rada spremljam. Ker sem tudi sama športnica. Športniki pokažejo kako so dobri,  svoj potencial, tekmujejo med sabo. Tudi jaz si nekoč želim nastopa na OI. Mislim, da je to največ, kar lahko športnik doživi in doseže.”

“Mislim, da je to cilj vsakega športnika. In, da ko mu nanje uspe priti, se res dobro počuti.” razmišlja 13 letna Zarja Lapanje.

Primož Peterka, prvi Slovenec tudi, ki je preskočil magično mejo 200 metrov, olimpijskih iger pa se je kot tekmovalec udeležil dvakrat (na OI v Salt Lake Cityju tudi osvojil bronasto medaljo, ekipno) pa takole odgovarja:

“Od trenutka, ko se tisti ogenj na otvoritvi prižge in do trenutka, ko ugasne, je čisto drug svet. Tukaj si med vrhunskimi športniki, sodelavci, in po treh tednih dobiš občutek, da smo kot ena družina, tako se povežemo. In kar nekaj časa potrebuješ, da spet prideš v navadno življenje, drug ritem. Tam je svet zase, verjemite. Nov svet se prižge.”

Matic Gorenc, 13 let, meni, da imajo olimpijske igre velik pomen ne le za športnike, ki na njih sodelujejo ampak tudi za tiste, ki jih gledamo:

“Geslo olimpijskih iger je, da povezujejo različne ljudi z različnimi mišljenji po celem svetu in ta plat športa, ki povezuje ljudi, se mi zdi zelo pomembna pri OI. Velika večina pa nas je gledalcev, opazovalcev, da se lahko veselimo uspehov športnikov kot je Primož Peterka. “

 

 

 

 

 

Liana Buršič