V pogovoru o dveh domovinah, selitvi v Evropo, šovih, v katerih iščejo talente, in ljubezni do glasbe smo podirali meje med Argentino in Slovenijo. Gosti v studiu: pevec Isaac Palma, zmagovalec 37. festivala Melodije morja in sonca, ter dijaki iz "umetniške" II. gimnazije Maribor.

O glasbi, dveh domovinah in šovih, ki iščejo talente

Gosti tokratne oddaje Gymnasium so bili pevec Isaac Palma, ki ga je pred dvema letoma v Slovenijo pripeljala ljubezen, in dijaki II. gimnazije Maribor, na kateri deluje kar 70 obšolskih dejavnosti, med drugim tudi pevski zbor, orkester in English Student Theatre. S sproščenim pogovorom in radovednimi vprašanji mladih smo podirali meje med Slovenijo in Argentino. Govorili smo o Isaacokovi življenjski zgodbi, o prihodu v Slovenijo, ljubezni do glasbe in o televizijskih šovih, v katerih iščejo talente. Isaac, ki je že od malih nog imel željo peti na velikem odru, saj je odraščal v družini in okolju, kjer se je vedno slišala glasba, se je na slovenski šov Slovenija ima talent prijavil na pobudo svoje nove, slovenske družine. V Argentini je tudi večkrat pel, a le na zabavah in s prijatelji, tu pa je po drugem mestu v tem šovu, kmalu postal glasbena pop zvezda. In skoraj tako so ga pričakali tudi doma v Argentini, ko se je lani septembra s svojo ženo Patricijo odpravil tja na obisk. Na letališču ju je njegova številčna družina pričakala s transparenti, slovensko in argentinsko zastavo. Isaac Palma ima namreč kar 33 bratrancev.

“Argentinska kultura je biti vedno skupaj. Najmanj enkrat na teden skupaj pečemo meso. To je nekaj lepega, kar imamo. Zbrani so ne le mama, oče, sestra in brata, temveč vsi – tudi babica, tete, bratranci.”

Temu Argentinci rečejo asado, kar je podobno kot naš piknik, čeprav je Isaac takoj dodal, da druženje ni omejeno le na poletje. Prav to argentinsko lastnost – torej druženje z razširjeno družino – bi Argentinec “uvozil” v Slovenijo, v svojo rodno domovino pa “izvozil” slovensko urejenost in organiziranost. Ko je prvič prišel v Slovenijo, je bil navdušen tudi nad našim odnosom do okolja.

“Ko sem prišel prvič, nisem mogel verjeti, kako čisto je tukaj. Mislil sem si, da izgleda, kot da je pripravljeno za snemanje kakšnega filma.”

Isaac Palma pa je vedno pripravljen tudi na petje. V oddaji je odpel enega trenutno največjih angleških hihitov v španščini (povezava do videa).

Glasba in gledališče pa veliko pomenita tudi dijakom II. gimnazije Maribor, letos so na primer pripravili muzikal Sen kresne noči, Mila, Vito, Nik, Daša in Julija pa so z nami delili svoje glasbene, pevske in gledališke dosežke.

Zmagovalna skladba 37. festivala Melodij morja in sonca: Isaac Palma in Če te kdaj spustim iz rok.

Špela Šebenik