Z današnjim dnem se končuje javna razprava o energetskem konceptu Slovenije, dokumentu, ki naj bi opredelil, kako bomo v prihodnjih desetletjih pridobivali elektriko, se ogrevali, kaj bo poganjalo naša vozila. A vsebinsko je dokument dokaj skromen in medtem ko sosednje države počasi opuščajo kurjenje premoga, mi ohranjamo energetski status quo. Prispevek Erne Strniša.

Medtem ko sosednje države počasi opuščajo kurjenje premoga, mi ohranjamo energetski status quo

  • Z današnjim dnem se končuje javna razprava o energetskem konceptu Slovenije, dokumentu, ki naj bi opredelil, kako bomo v prihodnjih desetletjih pridobivali elektriko.
  • Slovenija na področju prehoda na zeleno energijo načeloma sledi evropskim usmeritvam; a konkretnih ciljev za leto 2030 ne prinaša, intenzivno uvajanje obnovljivih virov energije pa odlaga na obdobje po tem letu.
  • Raba premoga v termoelektrarni Šoštanj je predvidena do sredine stoletja, a prav mogoče je, da bodo pariški podnebni cilji od nas zahtevali hitrejše zaprtje.
  • Raba naftnih derivatov v prometu naj bi se do leta 2050 zmanjšala za polovico; kar zadeva toplotno energijo, naj bi se do leta 2030 zmanjšala poraba energije v stavbah za 30 odstotkov glede na leto 2005.

Erna Strniša