Slovenski diplomatski zbor se je zbral na rednem letnem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer so komentirali tudi zaplete z implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. V Zagrebu pa so se sestali ribiči s hrvaško vlado in od nje zahtevali podporo za nespoštovanje uveljavitve meje na morju, kot jo je določila arbitražna razsodba.

Slovenski diplomatski zbor verjame, da nihče razen Hrvaške ne dvomi o arbitražni razsodbi

  • Slovenski diplomatski zbor se je zbral na rednem letnem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer so komentirali tudi zaplete z implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Zunanji minister Ejavec zagotavlja, da dokler Hrvaška ne implementira razsodbe, ne bo del šengenskega območja. Slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez pa dodaja, da je arbitražna razsodba vedno kompromis, ki ga je treba sprejeti.
  • V Zagrebu so se medtem sestali ribiči s hrvaško vlado in od nje zahtevali podporo za nespoštovanje uveljavitve meje na morju, kot jo je določila arbitražna razsodba. Dejali so, da bodo še naprej brez strahu lovili tako kot doslej – do sredinske črte v Piranskem zalivu.

Lucija Fatur, Luka Robida