Vinogradnica in vinarka o odnosu do trte in vina

»Moj oče in rodovi očetov pred njim so mi predali ne le modrost o vinu in marljivem delu, pač pa tudi ljubezen do tega koščka zemlje in hvaležnost za vse, kar nam ponuja – in kar lahko sama ponudim drugim. Vsem, ki cenijo pristno, z osebno noto pridelano vino. Vino zame ni poklic, je način življenja.« Tako je na svoji spletni strani Vinarstvo Šibav zapisala Dušica Šibav, ki je končala  univerzitetni študij agronomije in diplomirala iz vinarstva – to pomeni, da je vinogradnica, vinarka, ki se z vinom ukvarja že od leta 1990, od leta 2003 pa zagovarja in uresničuje do narave prijazno pridelavo grozdja in kakovostnega, vrhunskega vina. Tega pridela v svojih vinogradih tik pod domačijo v Fojani, v srcu Goriških Brd.  Dušica Šibav je gostja v oddaji Razkošje v glavi.

Pogled na Brda.

foto: Tomislav Medak.

Brda, najbolj zahodni del Slovenije.

foto: Kaja Avberšek.

Dušica Šibav pravi, da večino del v vinogradih opravijo ročno, pri tem pa si prizadevajo, da posameznih trt ne bi preveč preobremenili. To ljubezen do zemlje in modrost ob pridelovanju vina so ji predali njen oče in predniki, ki so kmetovali na tem koščku zemlje že v 16. stoletju.  Dušica je kot najmlajša izmed štirih sester  od očeta podedovala 11 hektarjev veliko kmetijo v Fojani, od katere seže pogled vse do Nanosa, Kanina in Jadranskega morja.  Dušica Šibav pa ne prideluje samo vina, ampak je na njenih ramenih celoten proces, od  dela v vinogradu do predelave grozdja, pridelave vrhunskih vin ter trženja. To, da je v vinarstvu, v tem izrazito moškem poklicu, tudi nekaj žensk, vidi kot izziv in nekaj popolnoma vsakdanjega.

 

 

 

 

Vinogradi.

foto: Tomislav Medak.

 

O vinu je bilo toliko napisanega in izrečenega, da človek onemi. Vino navdušuje in uničuje, je vir prekletstva in izjemen eliksir življenja in veselja. Dušica Šibav tudi meni, da vino ni jedro problemov, ampak se ti skrivajo v vsakem posamezniku, če problemi prevladajo, potem pride do zlorabe vina in prekomernega pitja.

 

 

Za vsakega pridelovalca kmetijskih dobrin je najbrž velik izziv, kako se čim bolj približati naravi.  To velja tudi za Dušico Šibav.

Poslanstvo družine Šibav je že stoletja povezano z vinom.  "Tukaj se rojeva vino z dušo." Tako med drugim piše na njihovi spletni strani.

 

Zelena opojnost.

foto: Rhobinn

 

 

Želje

V prihajajočem letu si Dušica Šibav želi, želi čimveč srčnosti, pristnosti, da bi lahko delovala v okolju in z ljudmi, ki jim je do pravih vrednot in prave človeškosti in srčnosti. Pa veliko veselja dobrote za vse in tudi ene lepe letine .

Milan Trobič