Pogovor z Maxom Zimanijem, Zimbabvejcem, ki živi v Sloveniji, o tem, kakšno je stanje v državi, kako so ljudje čutili Mugabejevo vladavino in kako polarizirana je zimbabvejska družba, ali nov obraz lahko kaj spremeni, kako na Mugabeja Zimbabvejci gledajo danes in tudi, kakšen je položaj vojske v Zimbabveju. Z Maxom Zimanijem se je pogovarjal Peter Močnik.

So Robertu Mugabeju šteti dnevi?

Čeprav so najprej zanikali, pa je bilo hitro jasno, da je vojska predvčerajšnjim v Zimbabveju izvedla državni udar. 93-letni predsednik Robert Mugabe, ki je na čelu države že skoraj štiri desetletja, je v priporu in kot poročajo agencije, zavrača pozive k odstopu, njegova 40 let mlajša žena Grace, ki so jo omenjali kot možno naslednico na predsedniškem položaju, naj bi pobegnila iz države. Nedavno odstavljeni podpredsednik Mnangagwa, ki je tudi veljal z možnega naslednika Mugabeja, naj bi po nekaterih poročilih postal začasni predsednik. Vendar iz glavnega mesta Harareja prihajajo različna sporočila, tako da je težko oceniti, kaj se dogaja in kdo stoji za prevratom.

 

Robert Mugabe sicer ne želi odstopiti in upa, da bo ostal na položaju, četudi so možnosti za to izredno majhne. Že včeraj so potekala pogajanja med njim in vojsko o njegovem odstopu in o končanju bizarne politične situacije v državi. Mugabe je na teh pogovorih zavrnil odstop, po navedbah nekaterih pa si s tem kupuje čas za pogajanja o odhodu iz države.

 

Mugabe je na čelu Zimbabveja od leta 1980, ko je ta nekdanja angleška kolonija postala samostojna država in so belci prepustili oblast črnski večini. Nekoč je veljala za žitnico južnega dela Afike, vendar se močno zadolžena država že dolgo spopada z gospodarskimi težavami in revščino, pred leti jo je pestila izjemno visoka inflacija, 80 odstotkov ljudi je brez dela, po podatkih svetovne organizacije za hrano sodi med države, ki jih najbolj ogroža lakota. O razmerah v Zimbabveju se je Peter Močnik pogovarjal z Maxom Zimanijem, ki prihaja iz te države, a že leta živi v Ljubljani.

Neimenovani vir je za AFP danes potrdil, da se je v državo vrnil nekdanji podpredsednik Mnangagwa. Tega je Mugabe minuli teden odpustil, kar je nato sprožilo vojaški udar v državi. Mnangagwa velja za morebitnega naslednika Mugabeja, ki je na oblasti v državi od leta 1980.

 

Peter Močnik