Zaradi travmatičnih spominov nekateri plačujejo visoko ceno. Tesnoba, nespečnost, ponavljajoči nezdravi vzorci v odnosih, nesproščenost, občutek ujetosti. Brainspotting je novejša psihoterapevtska metoda, s katero je mogoče dostopati do podzavesti in predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni travmatični spomini. Ti so lahko povezani z zanemarjanjem, zlorabo, nesrečo, vojno, nasiljem in tudi z drugimi bolečimi dogodki, ob katerih je prisotno doživetje strahu, panike in nemoči. Metodo brainspotting, njen potek in delovanje, pojasnjujeta integrativni psihoterapevtki Sabina Gombač in Jana Potočnik.

Brainspotting je novejša in zelo učinkovita psihoterapevtska metoda, ki s svojim delovanjem omogoča neposreden dostop do podzavesti oziroma predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni travmatični spomini

Travmatični dogodki niso le izjemno stresni, ogrožajoči dogodki kot na primer vojna, zanemarjanje, zloraba, prometna nesreča, nasilje, ampak tudi dogodki, ko nemočno opazujemo nasilje nad drugo osebo. Travmo doživimo tudi ob mikro dogodkih, ki jih niti ne zaznamo kot travmatične, ampak so ravno tako boleči in v nas pustijo globoke posledice, na primer pogosto zasramovanje otroka s strani staršev, ko nečesa ne zna. Če je oseba ob tovrstnih stresnih dogodkih sama in nima čustvene podpore, ki bi ji omogočila, da bi dogodek predelala, je dodatno travmatizirana. Za dojenčka je travmatično že, če ga starši dolgo časa pustijo samega ali če se dolgo časa nihče ne odzove na njegov jok. Brainspotting je učinkovit tudi pri zdravljenju transgeneracijskih travm. To so travme, ki se nezavedno prenašajo iz roda v rod in so običajno posledica izjemno stresnih dogodkov kot so vojna, lakota, naravne katastrofe. Travme, ki se v življenju ene generacije ne predelajo, se lahko prenašajo skozi več generacij. Zaradi nepredelanih travm ljudje plačujejo visoko ceno, saj ne poznajo rešitve za svoje težave. Na kakšen način lahko pri tem pomaga brainspotting, bosta pojasnili  Sabina Gombač, univ. dipl. socialna pedagoginja in diplomirana  integrativna psihoterapevtka, in Jana Potočnik, univ. dipl. komunikologinja in specializantka integrativne psihoterapije.

Jana Bajželj