Kako pa so s svojim položajem zadovoljni porabski Slovenci in prekmurski Madžari? O Florjanu Lipušu, ki piše, da reši samega sebe, knjižni beri slovenskih založb v Italiji in "morčičih" Ludmile Ličen

Predstavništvo slovenske manjšine v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) potrebuje spremembe, ugotavljata raziskovalki iz Trsta Sara Brezigar in Zaira Vidau. Kakšne naj bi bile te spremembe in kako je dejansko z zaščito slovenske skupnosti v Italiji, nas zanima v tokratni oddaji.

Slišite lahko, kako so s svojim položajem zadovoljni porabski Slovenci in prekmurski Madžari, kaj si želijo in kaj si lahko obetajo. Na Brdu pri Kranju je namreč potekalo 17. zasedanje slovensko madžarske mešane medvladne komisije, v kateri sodelujejo predstavniki vlad obeh držav in obeh narodnih skupnosti. Sodelujoči so preverili, kako se uresničujejo zaveze 16. zasedanja in sprejeli priporočila za prihodnje. Med njimi so predlogi za obnovo cestne in železniške infrastrukture, hitrejši gospodarski razvoj in  tudi učinkovito nastopanje proti vsem oblikam sovražnega govora, na kar opozarjajo predvsem predstavniki prekmurskih Madžarov, ki se s tem problemom vse pogosteje soočajo.

Ustavili smo se na slovenskem knjižnem sejmu, ki je v fokus postavil tudi koroškega slovenskega literata Florjana Lipuša. Ob njegovem branju iz najnovejših romanov Mirne duše in Gramoz, so prikazali še izvrsten filmski portret pisatelja urednice kulturne redakcije ORF na Dunaju Katje Gasser z naslovom Pišem, da rešim samega sebe.

Gostimo pa tudi reško slikarko Ludmilo Ličen. 88-letna rojakinja se je na svoji 26 samostojni razstavi z naslovom Dežnik Morčič v reški galeriji Grad predstavila z “morčiči” oziroma “zamorčki”, ki so  njena najljubša tema, hkrati pa tudi simbol pripadnosti mestu Reka.

 

Prvi