V Celju od hokeja na travi do ženskih selekcij

Za Celje pravijo, da je malo mesto velikih športnih uspehov. Podobno kot to velja za Slovenijo, le da je Slovenija mala dežela velikih športnih uspehov. Vsi ti uspehi so vsakokratni vrhovi mnogih malih in velikih športnih zgodb. Ko govorimo o slovenskem hokeju, pomislimo predvsem na vlogo, ki sta jo v tej zgodbi odigrali tradicionalni središči te zimske igre na ledu, Jesenice in Ljubljana.

Toda, če vemo, da je hokej doma tudi v Celju in to sedem desetletij, potem je celjska hokejska zgodba prav tako del zelo uspešne slovenske hokejske zgodbe. »Hokej je šport, ki ga težko vzljubiš, ko pa ga, pa brez njega ne moreš.« Tako meni zdajšnji predsednik celjskega hokejskega kluba Milan Rajtmajer, dober poznavalec zgodovine kluba, ki ga vodi. Ta je zelo dinamična in polna vzponov in padcev. To je zgodba o pionirskem, mladinskem, moškem in ženskem hokeju. Del te je tudi nenavadna zgodba o celjskem hokeju na travi, ki je od najdbe izgubljene škatle z rekviziti za to igro Celjane pripeljal do nekaj naslovov jugoslovanskih državnih prvakov.

Tudi v Celju so hokej na začetku igrali predvsem tisti, ki so znali drsati, drsali pa so na naravnem ledu, ki so ga pozneje ogradili, mu zgradili nadstrešek in šele mnogo let pozneje je nastala ledena dvorana. Zlato obdobje celjskega moškega hokeja je bilo obdobje od leta 1992 do 1995. Takrat je bil hokej moštveni šport številka ena, poleg rokometa seveda. Zanimivo je, da je že naslednjo leto moški hokej padel v prepad; izginil je in se je na celjski led vrnil šele leta 2012.

Lani na primer so prvič po devetnajstih letih v Celju gostili medržavno hokejsko tekmo, med Slovenijo in Madžarsko. Tako na začetku kot tudi danes, celjski hokej v devetdesetih odstotkih temelji na prostovoljstvu, ki skrbi za vse tisto kar igralci potrebujejo, da lahko igrajo. Kaj pa ženski hokej? Ta se najprej igral neodvisno od moškega kluba, saj so imela dekleta svoj klub ustanovljen leta 1999. Prve igralke so bile matere, dekleta in sestre hokejistov, ki so igrali v moških selekcijah. Na zaton ženskega hokeja je najbolj vplivala narava. Svoje so naredile leta, poroke in rojstva. V jubilejnem letu pa je ženski hokej nova pridobitev nekoč le moškega hokejskega kluba in za dekleti so že tudi prve tekme.

Jurij Popov