Kaki ali zlato jabolko – sadež bogov iz vzhodne Azije je tradicionalno prisoten na Kitajskem, v Koreji in na Japonskem, kjer beseda kaki pomeni sadež. V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870, pridelujejo pa ga predvsem države ob Sredozemskem morju. V slovenski Istri in na Primorskem ima kaki domovinsko pravico slabih sto let. Sladek sadež je prava »energijska bomba«, saj vsebuje tudi do 20 odstotkov sladkorja. Izredno je bogat z vitaminoma A in C ter vitamini skupine B, vsebuje pa tudi veliko kalija, magnezija in železa. Plodove običajno uživamo surove, kulinarični mojstri dobro vedo, da se kaki odlično dopolnjuje s siri in z ribami. Zakaj kakiju v Strunjanski dolini že poldrugo desetletje posvečajo tridnevni praznik, boste izvedeli, v četrtek ob pol dvanajstih, ko se Prvi odpravlja na obisk v strunjanske nasade kakija.

Bojan Leskovec, Darja Pograjc