Osrednje vprašanje tokratne zgodbe je kdaj je prvič dovolj zgodaj, ravno prav ali prepozno. Večna stiska in skrb najstnikov s pretiranim širokoustenjem in veliko strahu pred neznanim poljem svojih prebujajočih seksualnih potreb. Pri tako občutljivih temah pa se prvič ostro zarišejo tudi razlike med spoloma.

Avtorica: Mateja Perpar
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe: Gregor Strniša
Lektor: Martin Vrtačnik

Punca: Sara Gorše
BFF: Klara Kastelec
Fant: Žan Perko
Moški glas: Voranc Boh
Psihiater: Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Premiera igrane nanizanke

Do konca decembra se v torkovem terminu radijske igre na Prvem družimo s primeri našega radijskega Psihiatra. Po dveh uspešnih serijah igrano-kontaktne nanizanke Pri psihiatru, nastali po predlogah Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča, se v tretji ediciji spopadamo z najstniškimi izzivi odraščanja in vzpostavljamo svojevrstni generacijski most med različnim poslušalstvom Radia Slovenija.

Ponujamo namreč v razmislek temeljne zagate in izzive odraščanja, s katerimi smo se vsi srečali, a nam je bilo takrat, ko so se nam dogajali, težko govoriti o njih. Zdi pa se, da je prav radio dovolj intimen medij, da nam lahko zašepeta tudi kakšen odgovor, še preden bi zanj zastavili vprašanje.

Preko Facebook strani Radijska igra pa odpiramo možno polje za komentarje poslušalcev med eno in drugo epizodo.

Osrednje vprašanje tokratne zgodbe je kdaj je prvič dovolj zgodaj, ravno prav ali prepozno. Večna stiska in skrb najstnikov s pretiranim širokoustenjem in veliko strahu pred neznanim poljem svojih prebujajočih seksualnih potreb. Pri tako občutljivih temah pa se prvič ostro zarišejo tudi razlike med spoloma.

Avtorica Mateja Perpar
Režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša
Lektor Martin Vrtačnik

Punca Sara Gorše
BFF Klara Kastelec
Fant Žan Perko
Moški glas Voranc Boh
Psihiater Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

ZUNANJE UHO
PRI PSIHIATRU 3.10:
Moja best frendica hoče, da bi skupej zgubile devištvo

UROŠ SMASEK

Res radi se imejte, preden in posebej ko nameravate početi “to”, se lahko glasi zlasti najstniškim poslušalcem, a tudi odraslim namenjeno sporočilo predpredzadnje, 10. kratke epizode v aktualni 3. sezoni igrane radijske nanizanke Pri psihiatru. Tisti “to”, ki naj bi se torej počel predvsem iz resnične ljubezni, je namreč zlahka prepoznaven v spet najstniško zgovornem epizodnem naslovu Moja best frendica hoče, da bi skupej zgubile devištvo. Pomembnost dejstva “imeti res rad” pa se potrdi že samo med poskusom izvedbe zaželenega naslovnega “podviga”.
Uvodna je spet izpoved, tokrat najstnice, nepogrešljivemu psihiatru v (elektronskem) pismu, a seveda za poslušalstvo podana zvočno, sicer pa v vsaki epizodi na nekoliko drugem mestu. Piše jo 16-letnica s kozmetične šole, ki skupaj z najboljšo prijateljico s frizerske še nima resnih izkušenj v spolnosti, zato jo prijateljica prepričuje, da bi to, kar je v naslovu epizode, storili skupaj v četvorki. V nadaljnjem dialogu med njima, predvsem ob prijateljičinem vztrajnem prepričevanju, pa se razkrivajo najrazličnejši pomisleki in zadržki najstnice, v nadaljevanju pisma psihiatru pa tudi kakšno (pre)radovedno vprašanje, recimo o njegovi osebni zadržanosti, morebiti pogojeni s – seksualno usmerjenostjo …!
Na račun tega je psihiatrov odgovor vsaj rahlo zafrkljiv, a obenem profesionalen, opozarjajoč na nezaželene vidike in pasti zaželenega potencialnega početja. V nepogrešljivih dveh možnih rešitvah situacije, manj in bolj optimistični, pa se v prvi razkrije “blišč in beda” naslovnega “podviga”, pogojena z naključnostjo preostalih “akterjev”, medtem ko druga možna rešitev da možnost porajajočemu se dejstvu “imeti res rad”.
Za polnokrvno zvočno uprizoritev aktualne tematike (po besedilih Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča z lektorjem Martinom Vrtačnikom in tonskim mojstrom Nejcem Zupančičem) je posebej zaslužna odlična igralska zasedba: sicer v nanizanki že v navdušujočem tandemu preizkušeni Sara Gorše in Klara Kastelec kot 16-letnica in njena “best frendica” pa seveda Alojz Svete kot dobro premišljen psihiater in v vlogah tankočutnega fanta 16-letnice Žan Perko in frajerskega fanta “best frendice” sicer v nanizanki prav tako že navdušujoči Voranc Boh. Rezultat je zelo lepo, občuteno izveden.
Žal je manj lepo, a to ni problem nanizanke, da se je po premiernem predvajanju ponovila že nekajkratna zadrega, da kljub napovedi, da je epizoda takoj po premieri na voljo za (ponovno) poslušanje na spletni strani RTV 4D, še dan zatem ni bila.

Klemen Markovčič