Lani šestdeset novih primerov bolezni

Klamidija, gonoreja in sifilis so spolne bolezni, ki jih lahko učinkovito pozdravimo z antibiotiki. Tokrat izpostavljamo sifilis, nekaterim znan kot lues. Prof. dr. Mojca Matičič, ki vodi Ambulanto za spolno prenosljive okužbe v Ljubljani, opozarja, da je sifilis danes spet aktualen. Zdravniki namreč zadnja leta beležijo vedno več primerov.

Podatki za Slovenijo kažejo, da je sifilis v porastu že zadnjih 20 let. Za okužbo je najbolj značilna neboleča razjeda na spolovilu, zadnjiku ali v ustih.

Za sifilis je najbolj značilna neboleča razjeda na mestu, kjer je bakterija vstopila v telo. Vendar pa razjeda, ki je zelo kužna, v nekaj tednih izgine sama od sebe. Bakterije iz razjede pa vdrejo v kri, kar povzroči zelo različne znake in simptome, ki niso značilni le za sifilis. Pogost je izpuščaj.

Sifilis povzroča spiralna bakterija Treponema pallidum. Po besedah infektologinje Mojce Matičič se okužbo učinkovito zdravi s prvim antibiotikom – penicilinom. Priporoča tudi testiranje na sifilis. Dobra praksa je že dolgoletno pregledovanje krvi vseh nosečnic in krvodajalcev.

 

Iztok Konc