Izhodišče za učne, pohodne poti

Udin boršt sodi med tista območja Slovenije, ki jih zelo dobro poznajo domačini, precej slabše pa obiskovalci iz drugih delov države in tujine. Ta zelena, z gozdom pokrita oaza je pravzaprav stara ledeniška terasa, ki sta jo v davni preteklosti ustvarila ledenik in Tržiška Bistrica. Razdrápani kraški svet Udinega boršta skriva zelo bogato naravno in kulturno dediščino, ki bi lahko bila izhodišče za sonaravni, trajnostni turistični razvoj. Sliko pravljične pokrajine pa dopolnjujejo še številne druge kulturne znamenitosti.

Sogovorniki

 

 

 

Udin boršt

Udin boršt je od leta 1985 zavarovan kot spominski park zaradi izjemne naravne in kulturne dediščine. Dragocenosti območja se zavedajo tudi v občinah, kamor spada. Tako sta Občina Naklo in Občina Tržič začeli pred tremi leti izvajati projekt Učne poti Gorenjske – Udin boršt. Projekt sta sofinancirala tudi Evropski sklad za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Pobudo za urejanje tega območja pa so dali že prej številni krajani in obiskovalci, ki tja zahajajo že od nekdaj.

Pot treh zvonov

Rekreacija

 

 

Izobraževanje

 

 

Kriva jelka

 

 

 

 

 

 

 

Kulturno turistično društvo Pod krivo jelko Duplje

Kulturno turistično društvo Pod krivo jelko Duplje, ki vključuje Spodnje in Zgornje Duplje ter Zadrago, je bilo ustanovljeno leta 1998. Pobuda za društvo se je porodila leta 1996, ko so Dupljanci pripravili praznovanje ob 750-letnici prve pisne omembe vasi (23. marec 1246). Takrat se je pokazala potreba po ustanovitvi društva, ki bi mobiliziralo vse ljudi dobre volje, ki so pripravljeni sodelovati pri promociji vasi in pri ustvarjanju njene nove podobe. Ime si je sposodilo po naslovu leta 1923 izdane zgodovinske povesti "Pod krivo jelko", ki jo je napisal pisatelj, publicist in duhovnik Peter Bohinjec, župnik v Dupljah (1913 - 1919) ( vir: udinborst.com).

 

Kulturno turistično društvo Pod krivo jelko Duplje organizira kar nekaj vsakoletnih zanimivih prireditev:

 

Okolica

 

Muzej v Vogvarjevi hiši

Ob 750-letnici omembe vasi so člani Kulturno turističnega drštva Pod krivo jelko, odprli tudi etnografski muzej v Vogvarjevi hiši v Spodnjih Dupljah. Na spodnjih fotografijah, iz arhiva Ivana Megliča, vidimo, da je ohranjena takorekoč vsa hišna oprema, oblačila in osebni predmeti, kar je prava redkost.

 

Udin boršt je od nekdaj igral pomembno vlogo v življenju domačinov. Nudil jim je zatočišče v težkih časih, pa naj je šlo za turške vpade ali vojno nasilje. Danes jim pomeni predvsem kraj, kjer si napolnijo baterije, kot radi rečejo, in to bi radi ponudili tudi drugim.

 

Milan Trobič