O primeru sirskega begunca Ahmada Šameja smo se pogovarjali z Jernejo Turin z Amnesty International.

Po posredovanju predsednika vlade Mira Cerarja je bila deportacija sirskega begunca Ahmada Šamija, ki naj bi ga Hrvaški izročili danes zjutraj, preklicana.

Napovedano je bilo, da bodo slovenske oblasti Hrvaški danes izročile sirskega begunca Ahmada Šamija, potem ko so mu zavrnili prošnjo za mednarodno zaščito. Zjutraj so se pred azilnim domom v Ljubljani zbrali nekateri protestniki in Šami, tja so prišli tudi nekateri državnozborski poslanci iz vrst vladajoče koalicije. O usodi sirskega begunca so razpravljali ministri in predsednik vlade Miro Cerar, ki je dopoldan dejal, da bo vlada zdaj odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje:

“Zaradi posebnih okoliščin v tem primeru sem danes sprejel odločitev, da bo vlada na eni od prihodnjih sej na podlagi predloga vladnega Urada za oskrbo in integracijo migrantov obravnavala obstoj interesa Republike Slovenije za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, na podlagi katerega bo nato Ministrstvo za notranje zadeve lahko izdalo takšno dovoljenje, če se bo gospod Ahmad Šami s tem strinjal.”

Cerar je sicer dopoldne pojasnil, da notranje ministrstvo ne more ravnati drugače, kot je, potem ko je Šami izčrpal vsa pravna sredstva in pri tem ni bil uspešen. Premier je ob tem jutranje ravnanje poslancev Levice Mihe Kordiša in SD Jana Škoberneta, ki sta Šamija pripeljala v Državni zbor, da bi ga zavarovala pred deportacijo, označil kot neprimerno in nedopustno. Kordiš je v odzivu dejal, da je ravnal v skladu s svojimi načeli.

O zgodbi Ahmada Šamija in postopku odločanja o dodelitvi mednarodne zaščite smo se na Prvem pogovarjali tudi z Jernejo Turin iz organizacije Amnesty International.

Andreja Gradišar