Pravnik Andrej Rupnik in direktor SOVE v letih 2007-2010 pojasnjuje, kaj pomeni nova zaostritev potovanj v ZDA.

Po novem vas lahko ameriške oblasti brez razloga zavrnejo že na evropskem letališču

Za potnike, ki letijo v ZDA, od danes veljajo ostrejši varnostni pregledi, ki lahko pomenijo kratke pogovore z varnostnimi službami ob prijavi na polet ali ob vkrcanju na letalo, celovit pregled potnikov in osebnih elektronskih naprav ter pogostejšo uporabo psov. Poostreni varnostni ukrepi bodo veljali za okoli 325.000 potnikov na 2.100 komercialnih letalih, kolikor jih dnevno pristane v ZDA, za skupno 180 letalskih družb iz 105 držav in 280 letališč.

S pravnikom in nekdanjim direktorjem SOVE Andrejem Rupnikom smo se pogovarjali o posledicah takšne odločitve. Najprej je opozoril, da se oblasti v Združenih državah najbrž ne bi odločile za tako resen ukrep brez verodostojnih informacij, da lahko letala ponovno postanejo sredstvo za teroristične napade. Hkrati pa je poudaril, da se zaostritev vstopa v deželo začne že doma – za domačim računalnikom.

“Slovenija je ena od držav, ki je vključena v tako imenovani Visa Waiver Program. To pomeni, da za potovanje v ZDA in bivanje do 90 dni ne potrebujemo vize, moramo pa se pred prihodom elektronsko registrirati. Če tega ne opravite, ne morete vstopiti v ZDA, kljub temu, da imate veljaven potni list. Ker boste morali vlogo tudi sami izpolniti, boste videli, da ameriške oblasti zahtevajo zelo veliko podatkov, vlogo pa morate tudi plačati z eno od plačilnih kartic… Šele, ko vam po elektronski poti dajo ‘zeleno luč’, lahko krenete na pot. Izrecno pa zapišejo, da vam kljub veljavnemu potnemu listu in kljub veljavni predhodni registraciji – iz samo njim jasnih razlogov – še vedno zavrnejo vstop v državo,” še opozarja Andrej Rupnik.

Blaž Mazi