»Za vsako bolezen rož'ca rase.« Z zdravilnimi rastlinami nad znake in simptome gripe ter prehlada.

Ljudsko izročilo že od nekdaj prisega na dobrodejne učinke zdravilnih rastlin in znanje o njihovi moči se prenaša iz roda v rod. Z napredkom znanosti se zdravilne rastline vse bolj uveljavljajo tudi v uradni medicini. Pred sezono prehladnih obolenj in gripe izpostavimo znane zdravilne učinke ameriškega slamnika, žajblja, trpotca in sleza, ki krepijo imunski sistem in blažijo obolenja dihal.

Podatki pravijo, da je v Sloveniji uporaba zdravilnih rastlin med ljudmi zelo razširjena. Bolj ali manj pogosto jih uporablja kar približno 70 odstotkov prebivalk in prebivalcev.

Z zdravilnimi rastlinami se raziskovalno ukvarja prof. dr. Samo Kreft. O njih predava, piše strokovne in poljudne knjige, v laboratoriju preučuje njihove zdravilne učinke. Še največ časa nameni ameriškemu slamniku. Strokovnjak s Fakultete za farmacijo v Ljubljani pravi, da so raziskovalci že odkrili in dokazali številne zdravilne učinke ameriškega slamnika. Potrjeno je njegovo protivirusno in protivnetno delovanje ter seveda podpora imunskemu sistemu. Ameriški slamnik učinkovito ublaži utrujenost, bolečino, slabost in glavobol, pomaga pri otečenem in bolečem grlu ter zamašenih nosnih prehodih.

Iztok Konc