Rak dojk ima tisoč obrazov in nikoli ne vemo, katerega bo pokazal posamezni pacientki.

Nerazumevanje bolezni in številni miti o raku dojk vodijo do stigme, ki je včasih lahko celo hujša od bolezni same. Vedno več žensk si zato vsak oktober pripne rožnato pentljo in o svoji izkušnji z rakom spregovori na glas. Na nedavni okrogli mizi sta pred polno predavalnico Biotehniške fakultete v Ljubljani o svojem boju pripovedovali novinarka in ambasadorka Združenja Europa Donna Barbra Drnač in prostovoljka Društva onkoloških bolnikov Slovenije Jožica Mestnik.

V Sloveniji je rak še vedno tabu. Ko nekomu rečeš, da imaš raka, se vsi že kar poslavljajo od tebe. Vemo pa, da statistike kažejo obetavne rezultate in da rak ni smrtna obsodba. – Barbra Drnač

S prostovoljko sem lahko odkrito spregovorila o raku in že takrat sem si rekla, da bom tudi jaz pomagala drugim in odkrito govorila o raku. – Jožica Mestnik

Rak dojk je še vedno najpogostejši rak pri ženskah – naši zdravniki vsako leto odkrijejo skoraj 1300 na novo obolelih. Število obolelih narašča, podatki pa kažejo, da več kot 80 odstotkov žensk zboli po 60 letu starosti. Bolnice pa tudi bolniki pričakujejo več informacij že ob sami postavitvi diagnoze; želijo si boljše komunikacije. Zdravljenje raka dojk obsega kirurški poseg, radioterapijo in zdravljenje s citostatiki, hormonskimi in biološkimi zdravili. Za zgodnje odkrivanje je pomembno redno samopregledovanje dojk in preventivni program DORA, ki ženske povabi na pregled z mamografom.

Z medicinskega vidika so rak dojk na okrogli mizi osvetlili prof. dr. Janja Ocvirk in Maja Ebert Moltara z Onkološkega inštituta ter prof. dr. Jože Pižem z Medicinske fakultete v Ljubljani.

Iztok Konc