V etnologiji se je našel

" Pogovarjamo se z dediščino," je trditev, ki nekako najbolj označuje vsestranskega etnologa in umetnostnega zgodovinarja izrednega profesorja doktorja Vita Hazlerja. Pravi, da ko je delal popis svojega življenja, je ugotovil, da se je že sedemkrat preselil. Rodil se je v Mariboru, nato so živeli v Tepanjah, v Savinjski dolini, njegova mama je bila namreč učiteljica in včasih so učitelje večkrat prestavljali sem in tja po Sloveniji. Nato so se za nekaj let ustavili na Gomilskem, potem se je njegova pot nadaljevala v Celje, nato v Ljubljano in nazadnje v Horjul, kjer živi danes. Že od nekdaj ga je zanimala umetnost, zato se je najprej odločil za študij umetnostne zgodovine, ker pa se mu je to zdelo nekako preozko, se je na prigovarjanje prijatelja odločil še za študij etnologije. Sčasoma je postala etnologija njegov osrednji predmet, kjer "se je našel".

Fotozgodba

Vito Hazler je drugi z leve, v zadnji vrsti.

 

Študij etnologije in umetnostne zgodovine je dokončal leta 1979 (diplomsko delo o načinu življenja prebivalcev zaselka Hrastje v Latkovi vasi) na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doktoriral leta 1998 s tezo Zgodovinski razvoj, analiza in model etnološkega konservatorstva na Slovenskem. V naziv docenta je bil izvoljen leta 1999, v naziv izrednega profesorja leta 2005.  Je član ICOMOS-a in The International Organization of Folk Art, član Slovenskega etnološkega društva, Slovenskega konservatorskega društva, Slovenskega arheološkega društva in Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedagoško delo

Predaval je  Etnološko konservatorstvo, Kulturo bivanja in stavbarstva, Sodobno konservatorstvo in Razvoj podeželja. Pri predmetu Kultura stavbarstva in bivanja in vodil seminar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pisana beseda

Naš gost je objavil celo vrsto strokovnih in poljudnih člankov, in je avtor , kar nekaj za etnologijo zelo pomembnih knjig.

Nagrade

Izr. prof. dr. Vito Hazler je za svoje raziskovalno, pedagoško in znanstveno delo  dobil tudi več priznanj, naštejmo jih nekaj:

-dvakrat, leta 1993 in 2000  je prejel Murkovo priznanje

-leta 1994 je prejel Steletovo priznanje za dosežke na področju varovanja in popularizacije ljudskega stavbarstva

-leta 2000 nagrado Občine Zreče, za prispevek pri obnovi kulturnih spomenikov v občini Zreče

-prejemnik skupinske nagrade za obnovo Skomarjeve domačije, Zreče

-je prejemnik častnega znaka ZOTKS za dolgoletno delo na področju mladinskega raziskovalnega dela

-leta 2007 je prejel Janežičevo priznanje, ki ga KZK podeljuje ljudem, ki so svoje sposobnosti in moči posvetili kulturnemu delu med slovenskim ljudstvom na Koroškem

-leta 2008 je prejel  najvišjo Murkovo nagrado, ki jo je podelilo Slovensko etnološko društvo

Optimist

Izr. prof. dr. Vito Hazler je mož, ki prepriča s svojo pozitivnostjo, širokim, toplim nasmehom in voljo, ki je nalezljiva. Seveda ni samo etnolog 24 ur na dan, ampak ima tudi svoje "konjičke"  eden najpomembnejših je recimo skrb za urejanje vrta. Tu je tudi sodelovanje z lokalnim Turističnim društvom Horjul.  Zelo veliko časa, pa zelo rad posveti tudi svojima vnukinjama.

Dodatek

SEMINARSKA-sokolski-dom-končna-verzija

zakljucki-posveta-ccc-10-05-12

Vito_Hazler._Kulturna_dedisčina_Zlati_grič_2565

hazler_kor1

Milan Trobič