Vsi si želimo biti zdravi, polni energije, v ravnovesju s sabo in z okoljem. Te želje pa nam nalagajo zdrav način življenja in s tem tudi prehranjevanja. Gorazd Halič, predavatelj višje šole, se v svoji restavraciji v zadnjem času ukvarja s pretežno veganskimi jedmi, pri pripravi katerih ne uporablja agresivnih kuharskih postopkov, izbira pa samo kemično neoporečna živila. Gorazd je tudi mednarodni sodnik na tekmovanjih Euroskills, sodnik združenja Cup Georges Babtiste, sommelier, v srcu pa še vedno roker. O gostinstvu, pomenu ekološkega gostinskega lokala in ekološke prehrane, pa tudi o kulinaričnih tekmovanjih in posebnostih evropske kulinarike, se bo v prvih urah novega tedna z Gorazdom Haličem pogovarjala voditeljica Tadeja Bizilj.

Vsi si želimo biti zdravi, polni energije, v ravnovesju s sabo in z okoljem. Te želje pa nam nalagajo zdrav način življenja in s tem tudi prehranjevanja. Gorazd Halič, predavatelj višje šole, se v svoji restavraciji v zadnjem času ukvarja s pretežno veganskimi jedmi, pri pripravi katerih ne uporablja agresivnih kuharskih postopkov, izbira pa samo kemično neoporečna živila. Gorazd je tudi mednarodni sodnik na tekmovanjih Euroskills, sodnik združenja Cup Georges Babtiste, sommelier, v srcu pa še vedno roker. O gostinstvu, pomenu ekološkega gostinskega lokala in ekološke prehrane, pa tudi o kulinaričnih tekmovanjih in posebnostih evropske kulinarike, smo se pogovarjali v prvih urah novega tedna z Gorazdom Haličem.

Gorazd nam je podal tudi recept, ki bo v prihajajočih dneh še kako prišel prav :).
Martinovo nam predstavlja v krščanskem izročilu praznik, ko je Sv. Martin spremenil mladi mošt v vino. Tradicionalno konvencionalni jedci za ta praznik na 11. november pripravljajo pečeno gos z rdečim zeljem in mlinci. Letos lahko prekinemo vendeto Sv. Martina do gosi in pripravimo za svoje najdražje vegetarijansko različico martinovega kosila ali večerje.

Meni:
Dušeno rdeče sladko zelje
Cvetačna štruca z dimljenim tofujem in kostanji
Domači mlinci

Dušeno rdeče zelje (za 4 osebe)

1 kg rdečega zelja
1 srednje velika rdeča čebula
1 dcl rdečega vina (lahko tudi 0,5dcl jabolčnega kisa)
1 žlica rjavega sladkorja (ali 0,5dcl javorjev sirupa)
Ščep mletih nageljnih žbic
0,5dcl oljčnega olja
Sol, poper, kumina

Na oljčnem olju v ponvi prepražimo nasekljano čebulo, dodamo sol, poper, sladkor in kumino. Naribano rdeče zelje operemo in ga dodamo v ponev. Prilijemo vino (po potrebi malo vode) in dušimo 15 minut. Po želji lahko dodamo malo limoninega soka, ki poživi rdečo barvo zelja in preprečuje oksidacijo jedi.

Cvetačna štruca z dimljenim tofujem in kostanji

1 glava cvetače
200g rdečega fižola
300 g dimljenega tofuja
50g ovsenih kosmičev
0,5 dcl olivnega olja
1 strok česna
10 dag čičerikine moke
100 g kostanjev
Sol, poper, timijan, muškatni orešček

Cvetačo operemo, narežemo na večje kose in na hitro blanširamo. Cvetačo ohladimo in naribamo na večje kose (lahko tudi sekljamo z nožem, če smo bolj vešči). Dodamo pretlačen rdeč fižol, zmlete ovsene kosmiče ter na koščke narezan dimljen tofu. Dodamo začimbe in česen ter počasi primešamo čičerikino moko, da dobimo čvrsto maso. V pekač namestimo peki papir, ki ga naoljimo z olivnim oljem ter maso oblikujemo v štruco. Pečemo v pečici 20 minut na 170 stopinj. Po želji lahko štruco narežemo na rezine, jo paniramo v panko drobtinah in jo na hitro ocvremo v vročem olju. Kostanje glaziramo na maščobi in jih postrežemo zraven štruce.

Domači mlinci

Mlince lahko danes kupimo že v vsaki trgovini, v koliko pa želimo pripraviti svoje pa potrebujemo:
0,5 kg mešane moke
40 g olja
mlačna voda ali riževo mleko
sol

Iz sestavin zgnetemo testo (vodo prilivamo po potrebi, da dobimo gnetljivo testo). Testo pustimo počivat vsaj 30 minut. Testo razvaljamo na približno 3 mm debelo. Testo položimo na naoljen pekač in jih spečemo v pečici na 180 stopinj Celzija tako dolgo, da postanejo rumeno rjavi in napihnjeni. Pečeno testo ohladimo in ga nalomimo na manjše koščke ter jih prelijemo z vročo vodo, ki smo ji dodali malo soli. Mlincev ne kuhamo v kropu, ampak jih samo prelijemo z vročo vodo, da obdržijo čvrsto strukturo. Po želji jih lahko sotiramo na maščobi z malo soli pred postrežbo.

Kot naše vodilo v Taman Organic, vam svetujemo uporabo ekološko pridelanih živil in s tem vnos bogatejše hrane v vaše telo.

Dober tek.

Tadeja Bizilj