Med mnogimi ljudmi veljajo za najlepše in najelegantnejše ptice. Izredno priljubljene kot hišni ljubljenčki in pogosti člani v družinah. Njihova prepoznavnost je izredno enostavna zaradi njihovega čopa, ki ga imajo na vrhu glave. Že veste o kom govorimo? Njihova značilnost je, da imajo med vsemi papigami najboljši spomin in si slabe izkušnje zapomnijo tudi za nekaj let. Kaj pa so o kakaduju Liani Buršič povedali učenci in učenke 4. A, B in C razreda ljubljanske OŠ Oskarja Kovačiča ter biologinja in vodnica v ljubljanskem ZOO-ju Petra Hrovatin pa prisluhnite v posnetku.

Med mnogimi ljudmi veljajo za najlepše in najelegantnejše ptice. Izredno priljubljene kot hišni ljubljenčki in pogosti člani v družinah.  Njihova prepoznavnost je izredno enostavna zaradi njihovega čopa, ki ga imajo na vrhu glave. Razdeljeni so na 5 rodov in 18 vrst. Na splošno pa se delijo na bele in črne kakaduje. Različnih dolžin, so kakaduji dolgi od 30 pa vse do 75 centimetrov, kar jih uvršča med srednje velike in velike papige. Kakaduji se zadržujejo v krošnjah dreves gumijevcev. Veljajo za ene izmed najbolj družabnih ptic. Ni jih težko razpoznati zaradi njihove perjanice na glavi. Izredno dobro plezajo, vztrajni letalci in za razliko od mnogih vrst papig tudi dobri tekači.

Njihova značilnost je, da se družijo v velikih jatah. Z vreščanjem iščejo hrano ali prenočišče visoko v krošnjah dreves, kjer prespijo. Kakaduji ne slovijo kot dobri letalci, vendar pa imajo v genih zagotovo zapisano vztrajnost, saj preletijo na kilometre daleč  v iskanju hrane. Značilnost kakdujev je, da imajo med vsemi papigami najboljši spomin in si slabe izkušnje zapomnijo tudi za nekaj let.

 In kaj o kakaduju vedo učenci in učenke 4. A, B in C razreda ljubljanske OŠ Oskarja Kovačiča ter biologinja in vodnica v ljubljanskem ZOO-ju Petra Hrovatin pa prisluhnite v oddaji oziroma v posnetku.

 

Liana Buršič