Z njimi lajšamo in zdravimo nekatera najtežja obolenja.

Biološka zdravila so upanje za številne bolnike in njihove svojce; njihova moč navdušuje zdravnike. Kot zelo učinkovita so se izkazala zlasti na dveh področjih: pri zdravljenju nekaterih rakavih obolenj in avtoimunskih bolezni. Terapija z biološkimi zdravili je varna in ima manj stranskih učinkov, vendar je draga in zato manj dostopna. Rešitev je v tako imenovanih podobnih bioloških zdravilih, ki nastajajo tudi s slovenskim znanjem.

Biološka in podobna biološka zdravila so danes že del zdravljenja pljučnega raka, malignega melanoma, raka dojke, pa revmatoidnega artritisa, crohnove bolezni in luskavice.

Dermatolog dr. Tomaž Lunder z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in onkologinja dr. Tanja Čufer s Klinike Golnik:

 

Podobna biološka zdravila

Ko izvirnemu, strokovnjaki rečejo tudi referenčnemu biološkemu zdravilu, poteče patentna zaščita, se odprejo vrata za razvoj podobnega biološkega zdravila. V Evropi so prvo odobrili pred desetimi leti; danes jih je dovoljenih že približno dvajset. Pri razvoju podobnih bioloških zdravil ima v svetovnem merilu pomembno mesto družba Lek, ki je del farmacevtskega velikana Novartis, s svojim centrom v Mengšu. Razvoj bioloških zdravil je kompleksen in dolgotrajen proces, nič manj zahtevna pa ni tudi njihova proizvodnja, poudarja farmacevt in molekularni biolog dr. Dominik Gaser:

Biološka in podobna biološka zdravila so v zadnjem obdobju pomembno izboljšala zdravljenje težko ozdravljivih bolezni. Prizadevanja raziskovalcev in zdravnikov gredo v smeri večje oziroma širše dostopnosti in še boljše učinkovitosti.

Iztok Konc