Poziv pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji, učenci v Škednju pri Trstu končno v obnovljeni šoli, več kot desetletno sodelovanje OŠ Pečine z Reke in OŠ Kidričevo, živahna gledališka dejavnost: Privlačnost v SSG Trst in Nindrik Indrik z Miss Porabja

Avstrija na manjšinskem področju v zadnjih letih ni naredila nobenega napredka, finančne podpore narodnim skupnostim so že več kot dvajset let enake, zato moramo dvignit glas, pravi Bernard Sadovnik, predsednik sosveta za slovensko narodno skupnost pri uradu zveznega kanclerja, eden od sogovornikov v tokratni oddaji.

“Podpora, ki jo namenja Avstrija je že 22 let enaka, kar pomeni, da je denarja vsako leto manj, potrebe pri narodnih skupnostih pa se iz leta v leto povečujejo. Spreminjajo se tudi razmere znotraj narodne skupnosti in brez podpore iz Republike Slovenije bi morali ukiniti večino našega delovanja. Infrastruktura naše skupnosti namreč lahko deluje samo zaradi denarja iz Slovenije…”

Na ta problem, pravi Bernard Sadovnik, opozarjajo že desetletja:

“Prvič smo avstrijski državljani, drugič pa imamo jasne nacionalne pravne okvire, ustavne okvire, 7. člen, toda nič se ne premakne in zato smo pred volitvami opozorili na te razmere. Manjšinam v Avstriji ne pomaga lepo govorjenje,… Moja zahteva je bila, da se podpora Avstrije podvoji in da se čim prej sprejme novela zakona o narodnih skupnostih, da bo odgovarjal na potrebe sodobnega časa.”

Državna sekretarka Muna Duzdar (SPÖ) se je odzvala na kritike in se zavzela za povečanje za 700.000 evrov, vendar bi se s tem morali strinjati tudi nekdanji koalicijski partnerji iz Ljudske stranke (ÖVP). Zaradi razpada vladne koalicije je propadel tudi poskus sprememb zakona o pospeševanju tiska, s katerim bi lahko zagotovili sistemsko financiranje manjšinskih časopisov, tudi tedniku koroških Slovencev Novice. Zdaj bo treba počakati na novo vlado, sestavljeno po parlamentarnih volitvah. Možno je vse, pravi Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk

“Ne pričakujem, da bo vlada v tej sestavi, v naslednjih štirih letih še enkrat zavladala.”

Novo šolsko leto v obnovljeni šoli v Škednju pri Trstu

11. septembra se je začelo novo leto za 4 tisoč 500 učencev in dijakov šol s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji Julijski krajini. Na tržaškem jih je 1845, največ v openski večstopenjski šoli 549, najmanj, 167, v tržaški pri Svetem Jakobu.

Na Goriškem imajo v nižji srednji šoli Trinko, torej na razredni stopnji osnovne šole,  91 prvošolcev v štirih razredih. Tako je prvič po 30-ih letih. V špetrski dvojezični šoli Petričič ohranjajo številko zadnjih let, 276 vpisanih ,in delijo usodo vseh vrtcev v obmejni deželi, slovenskih in tudi italijanskih, kjer je zaradi upadanja rojstev manjše število malčkov v vrtcih.

Malčki in učenci v Škednju pri Trstu so se novega šolskega leta še posebej razveselili, saj so se vrnili v obnovljeno šolo. Bil je zgodovinski in prazničen dan, je Mirjam Muženič povedal ravnatelj Marjan Kravos:

“Kakor, da bi šest let živeli pod morsko gladino, zdaj pa pridemo na dan, na zrak in zadihamo s polnimi pljuči… Upamo, da nam bo to prineslo novega kisika in nove možnosti za razvoj te šole.”

Obnova šole je namreč trajala šest let, vrtca pa kar 16 let.

‘Vedno kaj novega in pozitivnega’

Osnovna šola Pećine na Reki v okviru mednarodnega sodelovanja že več kot deset let neguje vezi z osnovno šolo Kidričevo. Posebej jih je okrepila rojakinja, ravnateljica Irena Margan, zaslužna, da so leta 2006 kot prvi na Hrvaškem začeli poučevati slovenščino, ki je bila tri leta pozneje uvrščena na urnik kot izbirni predmet po t.i. modelu C. Pouk slovenskega jezika vsa leta obiskuje približno tretjina vseh učencev šole. Tudi letos je tako vpisanih 40 učencev, pravi učiteljica Andreja Šlosar, ki poučuje slovenski jezik tudi v Matuljih in Buzetu.

Posebno doživetje za učence in učitelje so tudi druženja z vrstniki iz Slovenije. Srečanje je letos potekalo na Reki, kjer so s pestrim programom gostom predstavili kulturno in naravno dediščino Reke in okolice.

Sodelovanju z OŠ Pećine je, kot je Marjani Mirković povedala ravnateljica OŠ  Kidričevo Alenka Kutnjak, botroval reški karneval, na katerega so jih povabili. Obiski pa so odlična priložnost za spoznavanje in izmenjavo izkušenj. In primerjava med obema šolama? Pomočnica ravnateljice Ankica Pikula, vesela, da se na Reki učijo slovenščine, pravi, da v Kidričevem razmišljajo, da bi vnovič uvedli pouk hrvaščine, ki so ga nekoč že imeli.

“Naši otroci takoj opazijo spontanost, odnosi med učitelji in učenci so bolj svobodni, učenci so bolj spontani. Mi smo bolj redoljuben narod, kar se pozna tudi v šoli. Ker je oprema na Reki nekoliko skromnejša, so učenci, ko pridejo k nam, navdušeni. Naši učenci pa so na Reki lahko videli knjižnica za slabovidne in slepe, ki je pri nas nimamo. Vsako druženje prinese nekaj pozitivnega, nekaj novega.”

 

Nova gledališka sezona – SSG Trst in Porabje

Ustavimo se v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, ki je novo sezono začel na Slofestu. O značilnostih tokratne sezone se je Neva Zajc pogovarjala z umetniškim vodjem SSG Trst Igorjem Pisonom.

Preverjamo pa tudi, kako potekajo priprave na Miss Porabja. Gledališka skupina Nindrik Indrik se namreč pod vodstvom Milivoja Mikija Roša intenzivno pripravlja na novo predstavo. Premiera bo 1. 10.2017 v Števanovcih. In zakaj so se odločili za Miss Porabja?  Prisluhnite oddaji!

Prvi